Отбор по Информатика

 • СТРАХОТНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА БАЛКАНИАДАТА ПО ИНФОРМАТИКА И ТУРНИРА RMI В БУКУРЕЩ

  Между 03 и 08 октомври 2022 г. в гр. Букурещ се проведе престижният турнир Romanian Master of Informatics (RMI), а паралелно с него - и Балканската олимпиада по информатика (BOI).

  Българският отбор се представи изключително успешно и завоюва следните отличия:

  • Атанас Димитров, 12 клас, СМГ - златен медал на BOI и RMI
  • Веселин Маркович, 10 клас, МГ Варна - сребърен медал на BOI и златен на RMI
  • Борис Михов, 10 клас, МГ - бронзов медал на BOI и сребърен на RMI
  • Александър Гатев, 10 клас, СМГ - почетна грамота на BOI и бронзов медал на RMI

  Ръководителите на отбора на BOI са Илиян Йорданов и проф. Каталина Григорова (РУ "Ангел Кънчев").

  В неофициалното отборно класиране на всички отбори, българският отбор заема второ място след румънския.

  Освен това всички български участници се представиха достойно на RMI, като спечелиха общо 13 медала: 2 златни, 5 сребърни и 6 бронзови: 

  • Отбор Габрово- Пловдив, ръководител: Зорница Дженкова: Михаил Михалев (сребърен медал), Ясен Пенчев (сребърен медал), Светослав Пенков, Велислав Борисов;
  • Отбор Плевен - Хасково, ръководител: Павел Петров: Михаил Банков (сребърен медал), Дениз Потурлиев (бронзов медал), Ясмин Ердим, Мартин Недев;
  • Отбор Шумен 1, ръководители: Бисерка Йовчева, Димитър Добрев, Атанас Йовчев: Даниел Койнов (бронзов медал), Ния Димитрова, Серкан Рашид, Михаил Костов; 
  • Отбор Шумен 2, ръководители: Бисерка Йовчева, Димитър Добрев, Атанас Йовчев: Симона Христова (бронзов медал), Весела Николова, Деница Янкова, Нермин Идириз;
  • Отбор Шумен 3, ръководители: Бисерка Йовчева, Димитър Добрев, Атанас Йовчев: Траяна Герова, Иво Иванов, Владислав Костов, Стефан Стоянов;
  • Отбор София, ръководител Десислава Рачева: Петър Михов (бронзов медал), Велислав Гърков, Калоян Еленков, Рени Паскалева, Огнян Йоргов;
  • Отбор Варна 1, ръководител Юлия Димитрова: Константин Томов (сребърен медал), Александър Янев (бронзов медал), Иван Лупов, Александър Янев;
  • Отбор Варна 2, ръководител Юлия Димитрова: Александър Георгиев, Георги Петков, Грасиела Атанасова, Мария Тодорова, Карина Карачорова;

 • 5 БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЗА МЛАДЕЖИТЕ НИ ПО ИНФОРМАТИКА

  Между 19 и 25 септември 2022 г. онлайн се проведе Шестото издание на eJOI - Европейската младежка олимпиада по информатика. Виртуален домакин бе Киев, Украйна, а нашите олимпийци се състезаваха от Националния STEM център в София.

  От самото начало България се представя с 2 отбора, като за поредна година младите ни информатици се представиха достойно. Този път те спечелиха 5 бронзови медала и 1 почетна грамота, разпределени както следва:

  Отбор 1:

  • Андрей Стефанов, 8 клас, ПЧМГ София, Школа Олимпийци - бронзов медал
  • Симона Христова, 9 клас, ППМГ Шумен, Школа А&Б - бронзов медал
  • Огнян Йоргов, 10 клас, СМГ, Школа Олимпийци - почетна грамота
  • Михаил Михалев, 9 клас, ПМГ Габрово

  Ръководители: Емил Келеведжиев (ИМИ – БАН) и Зорница Дженкова (ПМГ Габрово)

  Отбор 2:

  • Валентин Филипов, 9 клас, МГ Плевен - бронзов медал
  • Иво Иванов, 8 клас, ППМГ Шумен, Школа А&Б - бронзов медал
  • Серкан Рашид, 8 клас, ППМГ Шумен, Школа А&Б - бронзов медал
  • Виктор Ванев, 9 клас, МГ Плевен

  Ръководители на втория отбор са доц. Пламенка Христова (Русенски Университет) и Димитър Добрев (Шуменски Университет и Школа А&Б).

  Припомняме, че самата олимпиада (eJOI) бе създадена по инициатива на България, като Първото издание се проведе през септември 2017 г. в София, под патронажа на Президента на Републиката. (На снимката долу) Инициатори бяха Бисерка Йовчева и нейната Школа по информатика „А&Б“, гр. Шумен, съвместно с проф. Красимир Манев (Президент на Международната олимпиада по информатика - IOI), организатори бяха още СООПН и софтуерната компания Мусала Софт.

  Първото издание на общоевропейското състезание за ученици до 15,5 - годишна възраст се проведе през септември 2017 г. в София. Тогава българчетата спечелиха 8 медала (1 златен, 5 сребърни и 2 бронзови), а абсолютният първенец на олимпиадата бе Николоз Биркадзе от Грузия.

  От 2017 досега българските младши състезатели са спечелили общо 35 медала от това състезание: 3 златни, 17 сребърни и 15 бронзови отличия.

 • ДВА ПЪТИ ЗЛАТО + СРЕБРО И БРОНЗ ЗА МЛАДЕЖИТЕ ПО ИНФОРМАТИКА НА БАЛКАНИАДАТА В РУМЪНИЯ, 2022

  Страхотно представяне на българския национален отбор на Младежката Балканиада по информатика (JBOI)! 15-ото издание на JBOI се проведе от 28 август до 02 септември 2022 г. в Дорохой, Румъния. 

  Българският отбор класира на 2 място в неофициалното отборно класиране, като завоюва следните медали:

  • Андрей Стефанов, 7 клас, ПЧМГ - златен медал
  • Михаил Михалев, 8 клас, ПМГ Габрово - златен медал
  • Симона Христова, 8 клас, ППМГ Шумен, Школа А&Б - сребърен медал
  • Огнян Йоргов, 9 клас, СМГ - бронзов медал

  Ръководители на отбора са гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Румен Михов (бивш състезател, бронзов медал от IOI 2021).

  По-късно този месец на отбора предстои да участва и на шестата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI). Разгледайте олимпийския календар ТУК.

  Нека си припомним, че по-рано през август старшият ни отбор грабна 2 сребърни и 2 бронзови медала от 34-ата Международна олимпиада в Индонезия. 

 • 2 СРЕБЪРНИ И 2 БРОНЗОВИ МЕДАЛА ГРАБНА ОТБОРЪТ НИ ПО ИНФОРМАТИКА В ИНДОНЕЗИЯ, 2022

  Между 7 и 14 август 2022 г. в Джокякарта, Индонезия, присъствено се проведе 34-ата Международна олимпиада по информатика (IOI / МОИ). Участваха близо 270 ученици на място, и още над 80 - онлайн. Състезателните дни бяха два - съответно 10 и 12 август. 

  Българските национал, които също взеха участие, се представиха невероятно, спечелвайки 4 медала: 2 сребърни 2 бронзови!

  Отборът тази година бе в състав:

  • Атанас Димитров, 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Деян Хаджи-Манич, 10 клас, МГ Варна - сребърен медал
  • Мартин Копчев, 12 клас, ПМГ Габрово - бронзов медал
  • Андон Тодоров, 12 клас, СМГ - бронзов медал

  Техни ръководители са гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Добрин Башев, бивш състезател по информатика и студент в ТУ Делфт, Нидерландия.

  За Атанас и Деян това бе дебют на IOI, за Андон - трето поред участие, а Мартин - пето. Последният бе част и от тазгодишния национален отбор по математика и грабна сребърно отличие на олимпиадата в Норвегия.

  През изминалата 2021 г. МОИ се проведе онлайн, с виртуален домакин Сингапур, а българските ученици спечелиха 3 сребърни и 1 бронзов медала!


  Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първата олимпиада е проведена у нас през 1989 г. в град Правец. За всички издания на МОИ до момента българските олимпийци по информатика са спечелили за страната 119 медала - 27 златни, 51 сребърни и 41 бронзови. 

  ---

  Всички актуални новини около отборите ни по природни науки следете във фейсбук / инстаграм & LinkedIn  каналите ни, както и на Олимпийския ни календар за 2022 г. 

  Ако искате да подкрепите подготовката и участието на националните отбори по природни науки, разберете как да го направите - ТУК.

 • МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ СЕ СРЕЩНА И ПОЗДРАВИ ОЛИМПИЙЦИТЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

  На 25 юли 2022 г. в Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков връчи грамоти и значки на ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания през 2022 г. Отличени са гимназисти и учители по математика, физика, химия, биология. При награждаването, в присъствието на министъра на образованието Николай Денков и министъра на електронното управление Божидар Божанов, премиерът заяви, че „хубавата част от репутацията на България се дължи на вашия успех“.

  Видео от поздравителната реч можете да гледате тук и тук

  "Наистина е чест да бъдем с вас тук заедно, защото вие сте показали невероятен успех на световната сцена. Не си давате сметка колко допълнителни плюсове давате на България с тези успехи, каза Петков. Той посочи, че при среща с представители на американска IT компания, те най-много са се впечатлили от броя златни медали на млади българи от олимпиади по математика. Вие носите репутацията на България на гърба си по един невероятен начин", каза Кирил Петков на младежите. Той отбеляза, че си дава сметка колко труд се изисква, за да се постигнат тези успехи, хиляди часове работа.

  "Зная, че ще имате възможност да отидете по целия свят, надявам се да направим така, че България да има условия да ви привлече обратно", каза Петков. Той увери, че с министър Николай Денков обмислят как да направят така, че това да се случи, защото по думите на премиера съдбата на една нация се дължи на единия процент най-талантливи хора. “Ако на най-талантливите им се даде възможност да се развиват, значи, че цялата нация се развива”, посочи министър-председателят в оставка.

  Министърът на образованието в оставка Николай Денков (също така бивш състезател по химия от НПМГ) каза на младежите с високи постижения на олимпиадите, че те са едно от чудесата на България, с които страната ни се гордее. Вие давате перспектива, която е изключителна за всеки един, който влиза в образователната система. Това чудо се дължи на вашите усилия – труд, упоритост, любознателност, творчески талант, който е развит благодарение на работата с вашите ръководители, каза Денков. Той посочи, че днешната среща е организирана по инициатива на премиера в оставка Кирил Петков, защото чудото има своите лица и имена и ние трябва да ги покажем пред България и света.

  Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, също бивш олимпиец, състезател по информатика и лингвистика, каза, че успехите са следствие от голямо постоянство и желание за работа по теми, които не са ежедневни, те са специфични, но именно затова са много интереси. "Пожелавам ви да продължите да проявявате постоянство и желание за развитие, защото това е гаранция за успех", каза Божанов на присъстващите в залата.

 • БЛИЗО 700 МЕДАЛА СА СПЕЧЕЛИЛИ БЪЛГАРСКИТЕ СЪСТЕЗАТЕЛИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 12 ГОДИНИ

  Понеделник, 20 юни 2022 г. След над 2 години пауза, Сдружението на олимпийските отбори отново събра ученици, ръководители, учители, спонсори и партньори, за да отпразнува успехите от изминалия състезателен сезон.

  Този път наши съмишленици в организацията и домакини на юбилейната Десета Годишна олимпийска среща, бе генералният ни спонсор - Фондация „Америка за България“. На 20 юни вечерта китният двор на бъдещия дом “Америка за България” в центъра на София посрещна широкия кръг от 100 състезатели от 2021 и 2022 година, заедно с техните близки учители и ръководители, дарители, както и други партньори и съмишленици на олимпийската кауза.

  Ежегодната Олимпийска среща се проведе с присъствието и с приветствията на акад. Николай Денков, министър на образованието и науката и бивш състезател, носител на сребърен медал от Международната олимпиада по химия като ученик от Националната природоматематическа гимназия. Той изтъкна важността от присъствието на общност, от възможностите и амбицията, които макар и да водят състезателите към най-престижните университети по света, да съхранят българския потенциал и да го върнат у нас - каквито немалко примери виждаме днес.

  През 2021 г. участниците от националните олимпийски отбори по природни науки по математика, информатика, лингвистика, физика, химия, биология, млади физици, астрономия, астрофизика донесоха за страната ни цели 79 медала, сред които: 13 златни, 30 сребърни и 36 бронзови, както и 1 почетна грамота.

  Екипът на СООПН изчисли, че от провеждането на пилотната Годишна олимпийска среща през 2011 г.  досега, състезателите ни са завоювали общо 673 отличия - 109 златни, 273 сребърни и 291 бронзови медала, както и 56 почетни грамоти!

  По време на церемонията поздравителни слова отправиха и Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, както и Десислава Тальокова, изпълнителен директор. Фондацията подкрепя Сдружението от самото му начало през 2010 г., предоставяйки финансиране от над 3 млн. лв. за подготовките и участието на националните ни отбори, включително и за оборудването на две научни лаборатории по биология и химия в Софийския университет.

  Председателят на УС на СООПН Алексей Христов изказа своите благодарности от името на Сдружението на олимпийските отбори към всички, съпричастни на олимпийската кауза вече години наред. Някои от присъстващите представители на спонсорите на отборите получиха картини (дело на стипендианти на Американска фондация за България) - Vivacom, Фондация „Америка за България“, EnduroSat, Mondelez и др. 

  От страна на учениците в церемонията взеха участие и миналогодишни медалисти - Самуил Петков (бронзов медалист от Международната олимпиада по химия 2021, и участник в Международната Менделеевска по химия 2021) и Явор Йорданов (носител на златен медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика - 2021, и на бронзов медал от Международната олимпиада по физика – 2021 г.). Те изразиха своята радост от възвръщането на физическите олимпиади в различни краища на света, и оцениха усилията на всички замесени по пътя към успеха.

  Зад достигането на всички тези успехи - близо 700 отличия за последното десетилетие и над 1100 медала от 1959 г. насам, стоят изключителният талант, отдаденост и дисциплина на над 60 състезатели и целогодишният труд на техните учители – десетки преподаватели и учени, ангажирани със селекцията и подготовката на националните ни отбори по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия.

  АКО ИСКАТЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ОТБОРИТЕ, МОЖЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ЛЕСНО
  СЪС SMS С ТЕКСТ DMS OLYMP НА НОМЕР 17 777. БЛАГОДАРИМ!

   

 • В СОФИЯ БЕ ОТКРИТ INSAIT - ИНСТИТУТ ЗА КОМПЮТЪРНИ НАУКИ, ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ И ТЕХНОЛОГИИ

  На 11 април 2022 г. бе поставено началото на едно от най-важните събития в сферата на научното развитие - създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София.

  Институтът INSAIT (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence, and Technology) е в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералният технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL) - и ще е част от структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

  Идеолог на INSAIT е известният български изследовател проф. Мартин Вечев, който ръководи Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich. Част е от екипа, който през 2020 разработи първия език за програмиране за квантови компютри на високо ниво – Sliq. Вечев е възпитаник на СМГ, като впоследствие завършва компютърни науки в Simon Fraser University, Канада, и докторантура в Cambridge. Той е единственият българин, носител на два гранта на Европейския съвет за научни изследвания. Носител е на различни международни награди, сред които и "Джон Атанасов" за постижения в областта на информационните технологии. (на снимката долу)

  Председател на Консултативния съвет ще е проф. Драгомир Радев, преподавател по компютърни науки в Yale University. Той е част от ръководителите на отбора по лингвистика на Съединените американски щати, който участва на Международната олимпиада, със спечелени над 20 златни медала.

  “Ако INSAIT е успешен, той всъщност ще покаже пътя, по който трябва да развием региони по света, които имат голям потенциал, но нямат know-how. А това може да мотивира нови програми в ЕС. В този смисъл INSAIT е пилотен проект не само за България, но и за цяла Европа.”, споделя проф. Вечев пред Капитал. И добавя още: “имам идеята за проекта още от много млад - от 2003 г., когато подавах документи за стипендии в Cambridge. Тогава трябваше да напиша какво бих направил след 30 години и аз написах точно това - да създам център на световно ниво в България по примера на Cambridge. И вече от 3 години се занимавам много активно с проекта. INSAIT показва нa ЕС и на всяка държава, която има желание за подобен център, как реално може да се реализира. Това е и много важно за нас - България за първи път има шанс да е сред лидерите в може би най-стратегическата сфера в момента - изкуственият интелект и компютърните науки, което е изключително ценно.”

  “INSAIT трябва да бъде пример за това как да се развива науката в България. (..) Институтът трябва да дърпа науката и да показва пътя, по който тя трябва да се развива. (...) Той не е само за AI, а обхваща всички елементи на информатиката и компютърните науки, като например информационна сигурност, роботика, формални методи, програмни езици, теория. Причината да не е само изкуствен интелект е, че самата му дефиниция е разтегливо понятие и вече навлиза в много различни области. Връзката между различните сфери на науката, например информационната сигурност и AI, става много силна. Затова са ни нужни всичките сфери заедно, защото са дълбоко свързани една с друга.”, поясни българинът.

  Освен от държавата, институтът е финансиран и от Google, Amazon Web Services, DeepMind, SiteGround и някои от водещите предприемачи в българския технологичен сектор - Васил Терзиев, Богомил Балкански, Атанас Симеонов, Неделчо Спасов, Светозар Георгиев и др.

  INSAIT няма аналог в Източна Европа, като амбицията му е да е лидер не само в Европа, а и да се конкурира с най-уважаваните технологични университети в света. “INSAIT постигна на практика невъзможното в българската политическа действителност – успя да обедини усилията на четири правителства, които работиха за едно по-добро бъдеще на България”, каза президентът Румен Радев по време на откриването на института. Според него задачата, която си поставя INSAIT не е лека и изисква обединението на институциите, обществото и учените.

  Целта е България да се превърне в световна дестинация за изследвания и иновации в технологичния сектор, с което да подпомогне извеждането на родната екосистема до по-високо ниво, на което да се конкурира с целия свят. Амбицията е страната да се установи като локация за развитие на компютърните науки, с което да привлича най-големите глобални компании, които да отварят свои центрове тук.

  Видео от откриващото събитие на 11 април в София можете да гледате тук.

  Източници: insait.ai, Булевард България, Forbes Bulgaria, Капитал

 • УЧАСТВАЙТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "МЛАДИ ТАЛАНТИ" 2022 Г.

  Министерството на образованието и науката е организатор на Национален конкурс „Млади таланти”. Той се провежда от 1999 г. и представлява възможност за насърчаване на младите хора – ученици и студенти, притежаващи потенциал и проявяващи интерес към наука и към провеждането на научни изследвания и иновации. Конкурсът е част от инициативите на МОН за стимулиране и подпомагане развитието на младите научни таланти в страната.

  Регламентът за участие в националния конкурс предвижда подготовката на научноизследователски и иновативни проекти в категориите:

  • Биология
  • Химия
  • Информатика
  • Инженерни науки
  • Материалознание
  • Математика
  • Медицина
  • Физика
  • Социални и хуманитарни науки
  • Екология

  Тази година 24. Национален конкурс ще се проведе в периода 18 -20 април 2022 г. Крайният срок за подаване на проекти е 31 март 2022 г. на следните имейли: e.foteva@mon.bg и vesela.vasileva@mon.bg.

  Класиралите се на първите три места участници в националния конкурс представят България на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение.

  За участието в двата форума се присъжда парична награда в размер на 1500 лв. на проект. Три проекта получават право на участие в Европейското младежко научно изложение EXPO Science Europe 2022 г. Три проекта получават поощрителни парични награди по 1 000 лв.

  Повече за регламента и документите за кандидатстване - тук, на страницата на МОН за наука.