България основава Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI)

България с гордост обявява домакинството на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence, IOAI), която ще се проведе от 9 до 15 август 2024 година в гр. Бургас. Това новаторско събитие ще срещне в оспорвана надпревара най-талантливите ученици от цял свят, които могат да създават, използват и развиват изкуствен интелект, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Олимпиадата ще бъде иновативно преживяване, като съчетава традиционния научен подход с последните постижения в ИИ. Целта и е да предизвика участниците да мислят критично, да трупат теоретични и практически знания и да им даде перспектива за необятните възможности в тази област.

Основни акценти на олимпиадата:

- Ще се проведе в два кръга: научен (споделена задача) и практически.

- Участие на водещи университети: представители на престижни университети ще участват в научния комитет и създаването на задачите, както и ще представят своите последни разработки и ще обсъждат кариерните възможности в ИИ.

- Критерии за участие: отборите се състоят от четирима ученици до 20-годишна възраст, избрани на базата на национални състезания.

- Специализирана подготовка: безплатен онлайн подготвителен курс за всички селектирани участници.

Благодарение на подкрепата на българското правителство, първите 10 регистрирани страни ще получат 60% отстъпка от таксата за участие.

Състезанието ще се проведе с подкрепата на МОН и община Бургас. Негов основен партньор е Сдружението за олимпийски отбори по природни науки (СООПН). Председател на инициативния комитет е инж. Александър Велинов, ръководител на Националния отбор по лингвистика, член на Борда на Международната Олимпиада по лингвистика, инициатор и основател на IOAI. Членове а инициативния комитет са Галин Цоков, министър на образованието и науката, Димитър Николов, кмет на Бургас, Божидар Божанов, председател на Комисията по електронно управление и информационни технологии в НС,  Елена Маринова, президент на „Мусала Софт“, член на УС на СООПН и основател на IOAI, Росица Декова, ПУ “Паисий Хилендарски”, Лора Динева, СМБ, Ива Гумнишка, основател на Humans in the Loop.

Ето какво споделят някои от организаторите:

„Създаването на Международната олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) е естествено продължение на българската традиция в областта на международните научни състезания. В България са основани Международната олимпиада по информатика IOI през 1989 г., Международната олимпиада по лингвистика IOL през 2003 г. и Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI през 2017г. IOAI е следващата стъпка в нашата амбиция да бъдем сред водещите в научните изследвания и образованието. Освен състезанията ще поканим и водещи университети от цял свят, които ще демонстрират последните си постижения и ще представят на учениците възможностите за продължаване на образованието им в областта на изкуствения интелект.“ - инж. Александър Велинов, основен инициатор и председател на инициативния комитет на IOAI.

„Като кмет на Бургас аз съм изключително въодушевен, че млади таланти от цял свят ще се съберат в нашия град за Първата Международната олимпиада по изкуствен интелект. Това не е просто състезание – това е възможност за младежи от различни държави да се срещнат, вдъхновят и разгърнат своите умения в една от най-новите области на науката. Ние сме горди да сме част от създаването на тази платформа.“ - Димитър Николов, кмет на град Бургас.

„Международната олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) е нашият принос към изграждане на поколението, което ще създава иновативни и етични ИИ решения.  Събираме умове от цял свят, които, обединявайки естествения и изкуствения интелект, ще премерят сили помежду си. Вярваме, че обменът на знания и културно разнообразие е ключът към приятелства и сътручничество, които създават проспериращо мирно човечество. С нетърпение очакваме настоящите и бъдещи ИИ лидери в България.“ - Елена Маринова, президент на „Мусала Софт“ и основател на IOAI.

Повече информация можете да намерите на официалния уебсайт https://ioai-official.org.

 

************

За контакти, интерес за партньорство и спонсорство:

IOAI:

ioai2024@ioai-official.org

Александър Велинов +359885100995

Лора Динева +359885087510

 

СООПН:

Вълкан Горанов +359897896137

 

Тагове