България отново с абсолютно първо място на Международната олимпиада по астрономия за 2016г.

Вчера бе официалното закриване на XXI Международна олимпиада по астрономия, на която за първи път България бе домакин

Между 5-ти и 13-ти Октомври в курорта Пампорово се проведе XXI Mеждународна олимпиада по астрономия. В нея се включиха 17 страни от Европа и Азия, като в съставите на отборите им влизаха около 80 ученика. Българският състезател Бойко Борисов зае абсолютно първо място с категорично предимство сред останалите. „Всеки, който е имал щастието да работи с Бойко знае, че този резултат е напълно очакван за него. Знанията и уменията му далеч надхвърлят това, което може да се очаква от ученик на неговата възраст и със сигурност в бъдеще му предстоят още по-големи и сериозни успехи. Всъщност, страната ни и миналата година имаше ученик, който постигна най-добрия резултат на Международната астрономическа олимпиада!“, каза Никола Каравасилев, ръководител на отбора.

Стандартната квота за всяка държава е пет участника, но тъй като трима от нашите възпитаници са златни и сребърни медалисти от миналогодишното издание на олимпиадата, те имаха правото да се явят извън квотата и така нашата страна бе представена от осем ученика.

            Нашите състезатели отново се представиха на изключителна висота, като спечелиха следните седем медала:

  • Бойко Борисов - 10 клас, СМГ, гр. София – златен медал и абсолютно най-висок резултат измежду всички участници в Олимпиадата;
  • Стефан Иванов – 10 клас, ПМГ, гр. Бургас – сребърен медал;
  • Борис Панайотов – 9 клас, СМГ, гр. София – сребърен медал;
  • Владимира Иринчева – 10 клас, ПЧМГ, гр. София – бронзов медал;
  • Калина Георгиева, - 9 клас, МГ, гр. Варна, - бронзов медал;
  • Петър Димитров – 10 клас, НПМГ, гр. София – бронзов медал;
  • Георги Александров – 10 клас, СМГ, гр. София – бронзов медал;

Надяваме се младите астрономи да се предствят също толкова добре и на олимпиадата по астрономия и астрофизика в Индия този Декември!

Тагове