Български физици спечелиха 4 медала от Европейската олимпиада в Германия

Едни от най-добрите български ученици по физика спечелиха 4 медала от Европейската олимпиада в Хановер, Германия. От 16 до 20 юни родните гимназисти премериха знания с над 170 участници от 38 държави (28 от Европа и 10 гостуващи) и завоюваха 1 сребърен и 3 бронзови медала.

Среброто спечели Маргулан Исмолдаев (XII клас, МГ Варна). Бронзовите отличия са за Йово Йовчев (XII клас, ПЧМГ), Баян Гечев (XI клас, СМГ) и Гео Калфов (XI клас, ПЧМГ), а на Румен Димитров (XI клас, СМГ) не му достигна малко да се пребори за медал. Ръководител на учениците бе доц. Нено Тодоров (Физически факултет на СУ).

Българският отбор е определен от първите пет ученици, представили се най-добре на Националния кръг на олимпиадата по физика.

Състезанието има два кръга – теоретичен и експериментален, всеки с продължителност 5 часа. Това е седмото издание на международния турнир, който става все по-популярен и в него участват държави извън Европа.

Миналата година българските състезатели спечелиха 2 медала (сребро и бронз) и 2 почетни грамоти от Европейската олимпиада по физика.

Тагове