Български ученици спечелиха 2 медала и 2 грамоти от Европейската олимпиада по физика (EUPhO)

Тази седмица едни от най-добрите български гимназисти по физика участваха на Европейската олимпиада по физика (EuPhO). След силно представяне родните ученици спечелиха 2 медала и 2 почетни грамоти. В шестото издание на турнира българите премериха знания със 182 състезатели от 37 държави и завоюваха 1 сребърен и 1 бронзов медал.

Тази година олимпиадата се проведе присъствено от 20 до 24 май в Любляна, Словения, като участниците имаха както теоретичен така и експериментален кръг.

  • Маргулан Исмолдаев, 11 клас, МГ Варн - сребърен медал 
  • Баян Гечев, 10 клас, СМГ - бронзов медал
  • Румен Димитров, 10 клас, СМГ - почетна грамота
  • Виктор Михайлов, 11 клас, СМГ - почетна грамота
  • Златомир Желев, 11 клас, ППМГ Сливен 

Ръководител на българските гимназисти е доц. Нено Тодоров от ФзФ на Софийския университет.

Състезанието има два кръга – теоретичен и експериментален, всеки с продължителност 5 часа. Последните две години олимпиадата се провеждаше онлайн. Този формат наложи използването на компютърна програма за симулации по време на експерименталния кръг. Тази година обаче, олимпиадата отново се проведе присъствено и учениците трябваше да се справят с експеримент в реални условия.

Отборът за олимпиадата се формира от първите пет ученика в класирането от Националния кръг на олимпиадата по физика, но тази година държавните зрелостни изпити съвпаднаха с надпреварата и учениците от 12 клас не успяха да вземат участие в олимпиада.

Текст: MediaBricks.bg

Тагове