Български ученици спечелиха 4 медала от Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI в Молдова

Вчера късно вечерта българските младежи по информатика се завърнаха с 4 медала от един от най-престижните турнири в Европа. Най-добрите ни ученици по информатика до 15,5 години спечелиха 1 сребърен и 3 бронзови отличия от Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI, която се проведе в Молдова, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Олимпиадата е основана от България през 2017 г. и тази година бе нейното 8-о издание, което събра на едно място 98 състезатели от 26 държави.

Сребърният медал спечели Йордан Цоканов (8 клас, СМГ). Бронзовите отличия завоюваха Денислав Манев (8 клас, ПМГ Габрово), Александър Пендов (8 клас, МГ Пловдив) и Кирил Зулямски (7 клас, СМГ). Техни ръководители са Петър Петров и Виктор Кожухаров.

Заедно с отбора в Молдова е и д-р Бисерка Йовчева (почетен професор на Шуменския университет и ръководител на Школа А&Б), която е съосновател и президент на Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI.

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика ЕJOI (ejoi.org) се проведе в София от 7 до 13 септември 2017 г. В нея участваха отбори от 22 страни членки на Съвета на Европа. В реализацията на ЕJOI участваха 90 души – инициативен, организационен, технически и научен комитет, Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и доброволци. Патрони на първото издание на ЕJOI бяха президентът на Република България Румен Радев, Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество и Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта.

Тагове