Български ученици участват в Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI

Днес от летище София заминаха най-добрите български младежи по информатика, които ще участват в един от най-престижните турнири в Европа. Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI бе инициирана през 2017 година именно от България. Тази година турнирът се провежда присъствено в Грузия, където родните младежи на възраст до 15,5 години ще се конкурират с 96 състезатели от 24 държави, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Българският младежки отбор е в състав: Андрей Стефанов (8 клас, ПЧМГ), Серкан Рашид (8 клас, ППМГ Шумен), Симона Христова (9 клас, ППМГ Шумен) и Иво Иванов (8 клас, ППМГ Шумен). Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Димитър Добрев (Шуменски университет).

За едно с отбора в Грузия е и д-р Бисерка Йовчева (почетен професор на Шуменския университет и ръководител на Школа А&Б), която е съосновател и част от ръководството на Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI.

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика ЕJOI (ejoi.org) се проведе в София от 7 до 13 септември 2017 г. В нея участваха отбори от 22 страни членки на Съвета на Европа. В реализацията на ЕJOI участваха 90 души – инициативен, организационен, технически и научен комитет, Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и доброволци. Патрони на първото издание на ЕJOI бяха президентът на Република България Румен Радев, Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество и Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта.

Тагове