Българските информатици отново прославиха и позлатиха страната си на ХХV Международна олимпиада по информатика (МОИ) в Австралия

| Галерия

Пореден огромен успех постигна Българският олимпийски отбор по информатика на ХХV МОИ, провеждаща се в Брисбейн, Австралия. Отборът на страната ни се класира 5-ти след отборите на Китай, Русия, Република Корея и САЩ от общо 81 държави от цял свят.
Всички участници в отбора спечелиха медали. На 6-о място в света е ученикът от Софийската математическа гимназия (СМГ) Христо Венев – новата достойна звезда на отбора. Христо се класира шести след 3-ма китайци, един руснак и един американец, от общо 292 състезатели. Останалите участници в отбора спечелиха 2 сребърни и 1 бронзов медали.

Георги Георгиев (СМГ), който е най-дългогодишният участник сред нашите представители, спечели сребърен медал.

Енчо Мишинев, най-младият участник от математическата гимназия в Ямбол, спечели своя първи сребърен медал при дебюта си на Международна олимпиада по информатика.

Четвъртият участник в отбора – Момчил Пейчев от Варна, се връща в родината с бронзов медал.

Ръководители на Българския национален олимпийски отбор за поредна успешна година са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН и проф. Стоян Капралов от Техническия университет в Габрово.

Подготовката и участието на българските олимпийски отбори по информатика се финансира от Фондация „Америка за България“ от 2010 година насам.

Тагове