Българските ученици по лингвистика спечелиха 6 медала от Международната олимпиада в Бразилия

Най-добрите български ученици по лингвистика спечелиха 6 медала от най-престижния турнир за годината по лингвистика. Родните гимназисти завоюваха 1 сребърен и 5 бронзови медала на  21-вата Международна олимпиада по лингвистика, която се проведе в Бразилия, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Посланикът на България в Бразилия Божидара Сърчаджиева и консул Нина Пенчева присъстваха на церемонията по награждаването на участниците.

Сребърното отличие спечели Ния Димитрова (12 клас, СМГ). Бронзовите медали са за Ани Кателиева (12 клас, НГДЕК), Магдалена Вигенина (12 клас, СМГ), Николай Георгиев (12 клас, ПМГ Силистра), Иванимира Неделчева (9 клас, СМГ), Сирма Караджова (11 клас, СМГ). Малко не достигна на Теодор Тотев (12 клас, ТУЕС) и Сияна Павлова (10 клас, ПЧМГ) да завоюват медал. Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов,  Любомир Златков (ИМИ-БАН) и д-р Росица Декова (ПУ „Паисий Хилендарски”).

Международната олимпиада по лингвистика е основана от България през 2003 година и първото издание се провежда в Боровец. До сега от всички издания на Международната олимпиада по лингвистика учениците ни са спечелили общо 89 медала – 22 златни, 26 сребърни и 41 бронзови.

Разширеният национален отбор по лингвистика се формира от най-добре представилите се ученици на националния кръг на олимпиадата и националното състезание. След това те преминават през допълнителен подбор и подготовка, включваща лекции и тренировъчни задачи. На финала се правят две контролни, които определят националния отбор от осем ученици.

Ето повече информация за учениците от националния отбор на България по лингвистика:

Теодор Тотев  е ученик в 12 клас в ТУЕС. Той за първи път е част от отбора ни по лингвистика. Теодор открива интереса към лингвистиката в 10 клас, когато започва да участва на национални състезания. Неговият вдъхновяващ учител е Любомир Златков. За Теодор това ще е първата международна олимпиада, а преди лингвистиката, той е участвал на състезания по информатика и тази година е лауреат и по двете дисциплини на национално ниво.

Николай Георгиев е ученик в 12 клас в ПМГ Силистра. Той за втори път е част от националния отбор по лингвистика. Николай открива страстта си към лингвистиката в 5 клас, а учителят, който го е запалил по това е Милена Коцева. От първото си участие на Международната олимпиада по лингвистика той спечели бронзово отличие. Николай също така е участвал два пъти на Международната Жаутиковска олимпиада като състезател по математика, където печели два бронзови медала.

Иванимира Неделчева е ученичка в 9 клас в СМГ и за първи път е част от отбора. Тя открива своя интерес към лингвистиката в 5 клас и започва да участва на националните състезания. Човекът, който я е вдъхновил да избере лингвистиката и я е насърчавал през годините е Веселин Златилов. Това ще й бъде първото участие на международно състезание.

Магдалена Вигенина е ученичка в 12 клас в СМГ и също за първи път ще е част от националния отбор. Занимава се с лингвистика от 9 клас, като интереса й към науката е разпален от учителя Любомир Златков. За Магдалена това ще бъде първата Международна олимпиада, на която ще участва.

Ния Димитрова е ученичка в 12 клас в СМГ и за втори път се класира в отбора на България по лингвистика. Заниманията й по лингвистика започват още в 5 клас, като първоначално се учи от Людмил Попов. Следващите й години на подготовка са водени от Любомир Златков. Миналата година Ния участва на Международната олимпиада по лингвистика и спечели почетна грамота.

Сирма Караджова е ученичка в 11 клас в СМГ и за първи път ще е част от националния ни отбор. Тя от 5 клас се интересува от лингвистика и започва да посещава школи, както и не пропуска да участва на националните състезания. Учителят, който я е запалил по предмета е Веселин Златилов. Тази година тя за първи път ще участва на Международната олимпиада по лингвистика. В свободното си време обича да свири на пиано и да спортува.

Сияна Павлова е ученичка в 10 клас в ПЧМГ също за първи път се класира в отбора на България по лингвистика. И тя открива призванието си в 5 клас, когато започва сериозно да се готви и да участва по състезания. Учителят, който я е вдъхновил е Веселин Златилов. Това ще й е първото международно състезание по лингвистика, но преди това е участвала в доста световни състезания по математика, като сама оценява, че не медала я мотивира, а желанието да намира решенията на задачите.

Ани Кателиева е ученичка в 12 клас в НГДЕК и също е дебютантка в отбора на България. Тя открива интереса си към лингвистиката в 9 клас, като го превръща в сериозно занимание от 10 клас. Вдъхновяващият учител за нея в лингвистиката е Любомир Златков. Това ще й е първата присъствена международна олимпиада, като преди това е участвала в онлайн световно състезание по лингвистика, където печели бронзово отличие.

Тагове