Отбор по Лингвистика

 • България е на първо място във вечната класация на Международната олимпиада по лингвистика

  След 20-ата Международна олимпиада по лингвистика България излезе на първо място във вечната ранглиста на турнира. Нашата страна има спечелени 22 златни медала и успя да изпревари САЩ, които имат 21, следвани от Русия, Англия и Полша. Тази година най-престижното състезание по лингвистика се проведе в Банско и привлече над 200 състезатели от близо 40 държави. Родните ученици спечелиха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал и 1 почетна грамота.

  До провеждането на турнира тази година България бе втора във вечната ранглиста с равен брой златни медали със САЩ, но те имаха повече спечелени сребърни и бронзови отличия. Преломният момент дойде, когато в Банско Константин Георгиев ( 12 клас, МГ Русе) спечели златният медал, а американците нямаха ученик, постигнал резултат достоен за злато.

  Основният ръководител през годините на българския национален отбор по лингвистика инж. Александър Велинов коментира успеха така:

  Усилията ни се увенчаха със заслужен успех!

  20 години труд, 20 години преподаване, 20 години Международна олимпиада по лингвистика и най-накрая България е на първо място по брой златни медали за всички времена!

  Нямам думи да изкажа радостта си. Нямам и възможност да спомена всички хора, които през цялото това време отделяха частица от себе си, за да стигнем до тук, за да бъдем наистина най-добрите в света.

  Благодаря на целия екип от преподаватели, бивши и настоящи състезатели и съмишленици за общите усилия, които ни доведоха до върха.

  Супер сме! Най-добрите!

 • Най-добрите български лингвисти спечелиха 4 медала от Международната олимпиада в Банско

  | Галерия

  Най-добрите български ученици по лингвистика спечелиха 4 медала и почетна грамота от най-престижния турнир за годината – Международната олимпиада по лингвистика. През 2023 г. България бе домакин на 20-ото юбилейно издание на световната надпревара. За една седмица в Банско се събраха над 200 състезатели от близо 40 държави. Българските ученици спечелиха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал, както и 1 почетна грамота, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

  Златният медал завоюва Константин Георгиев ( 12 клас, МГ Русе), той бе отличен и с грамота за най-добро решение на една от задачите. Сребърните отличия са за Теодор Малчев (12 клас, СМГ) и Рами Хенауи (12 клас, НПМГ), бронзът е за Николай Георгиев (11 клас, ПМГ Силистра), а почетната грамота е за Ния Димитрова (11 клас, СМГ). На Ванеса Калинкова ( 10 клас, ППМГ Бургас), Мира Липкова (9 клас, ПМГ Силистра) и Калина Иванова (9 клас, НПМГ) не им достигна малко, за да влязат в зоната на наградите. Ръководители на отбора са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ и СМГ).

  Ето повече за българските ученици:

  Константин Георгиев е ученик в 12 клас на МГ „Баба Тонка“, Русе и за втори път е част от националния отбор. Той започва да се занимава с лингвистика в 8 клас и постепенно интересът му се засилва. Вдъхновение за неговите постижения му вдъхва ръководителката му Илияна Раева. Миналата година Константин печели златен медал на Международната олимпиада, при това с шести резултат в света.

  Ванеса Калинкова е ученичка в 10 клас на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, Бургас и за първи път се класира в националния отбор. Лингвистиката я заинтригува в 5 клас. Благодарение на подкрепата и вдъхновението от учителите ѝ Ганка Вътева и Динко Раднев интересът ѝ я довежда до националния отбор. Ванеса има няколко международни участия и медали от състезания по математика.

  Теодор Малчев е ученик в 12 клас на СМГ „Паисий Хилендарски“ и за втори път е част от националния отбор. Той започва да се занимава с лингвистика в 9 клас благодарение на учителя си Людмил Попов. Но най-голяма помощ в развитието и подготовката му има Любомир Златков. Миналата година Теодор печели бронзов медал от Международната олимпиада по лингвистика.

  Мира Липкова е ученичка в 9 клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра и това е дебютът ѝ в националния отбор. Тя започва да се явява на регионални състезания по лингвистика още от 5 клас. И благодарение на учителката си Милена Коцева тя обиква тази наука. Международната олимпиада тази година ще бъде първото световно състезание за Мира.

  Ния Димитрова е ученичка в 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“ и за първи път достига до националния отбор. Тя започва още в 5 клас да се интересува от лингвистика. Посещава школи и състезания, като за своето развитие е благодарна на Людмил Попов и Любомир Златков. И за Ния тази Международна олимпиада ще бъде първото ѝ световно състезание.

  Николай Георгиев е ученик в 11 клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра и също е дебютант в националния отбор. Той открива интереса си към лингвистиката в 5 клас и е благодарен на  учителката си Милена Коцева за развитието и прогреса си. За Николай това ще бъде първото му световно състезание по лингвистика, но по математика има два бронзови медала от престижната Жаутиковска олимпиада през 2022 и 2023 година.

  Рами Хенауи е ученик в 12 клас в НПМГ “Акад. Любомир Чакалов” и за първи път достига националния отбор. В 8 клас той открива интереса си към лингвистиката като извънкласно занимание. Започва да посещава школи и е благодарен на ръководителя си Момчил Блъсков, заради когото той все повече се занимава с лингвистика. Рами участва в редица национални и световни състезания, като по математика печели две бронзови отличия от Жаутиковската и Кавказката олимпиада.

  Калина Иванова е ученичка в 9 клас в НПМГ “Акад. Любомир Чакалов” и също за първи път е част от националния отбор. Тя започва да се занимава с лингвистика преди две години. Като вдъхновяващите учители, които са я запленили по тази наука са Момчил Блъсков и Василена Лазарова. До сега Калина е участвала онлайн на международно състезание по лингвистика – Online Olympiad in Linguistics 2023, където печели сребро, класирайки се на 17-о място от 619 участници.

 • В Банско се открива Международната олимпиада по лингвистика с над 200 ученици от цял свят

  На 24 юли, понеделник, в Банско официално се открива 20-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по лингвистика. В България ще се състезават над 200 ученици от близо 40 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Всяка година най-престижното състезание по лингвистика събира стотици ученици от цял свят за една седмица. Турнирът ще продължи до 28 юли, когато на церемония ще бъдат обявени медалистите от състезанието. Международната олимпиада по лингвистика започва именно от България преди 20 години, когато Боровец бе домакин на първия турнир.

  Тази година за първи път България изработи изцяло нова система за регистрация на отборите за Международната олимпиада, обясни инж. Александър Велинов, който е основен инициатор за домакинството ни, председател на организационния комитет и постоянен член на Международния борд на олимпиадата. Тази система се разработва с подкрепата на МОН и ще бъде дарена на бъдещите организатори да я използват в следващите години. „С гордост можем да кажем, че нито една друга международна олимпиада няма подобен софтуер, който улеснява невероятно много комуникацията между нас, организаторите, от една страна, и отборите и журито – от друга“, поясни инж. Велинов.

  Друго нововъведение на българските организатори тази година е да добавят два допълнителни дни, наречени „Дни на приятелството“. Целта е да се засили още повече социализацията между учениците. Инж. Велинов разкри, че „в първия ден ще се качим на Безбог, където ще се разходим и ще си направим пикник около езерото, а по-издръжливите могат да изкачат „Душевадката“ – стръмна пътека до билото, от което се открива невероятна гледка. Вторият от тези дни е за различни занимания – лекции, упражнения, беседи. Ще дадем възможност на всеки участник – състезател, ръководител, жури или доброволец – да сподели каквото знае и каквото според него е интересно в областта на лингвистиката.“

  В почивния ден между индивидуалното и отборното състезания домакините са предвидили екскурзия за учениците до Рилския манастир, където ще има обяд на открито с обучение по български народни танци.

  Гимназистите се състезават в индивидуална и отборна надпревари, като целта е да решат изключително сложни задачи с езиков материал на непознат за решаващите език. В индивидуалното състезание се решават пет задачи за шест часа. В отборното – една задача за четири часа, като се работи в екип. Обикновено задачите за отборното са доста по-сложни и по идея по-близки до реални ситуации, с които се сблъскват учените лингвисти.

  За 19 издания на олимпиадата българските ученици са спечелили общо 79 индивидуални медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. В отборния кръг на турнира до сега родните състезатели са завоювали 7 купи (2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови). Също така на българската сметка са записани и следните успехи: 3 купи за най-добро отборно представяне на индивидуалното състезание, 14 награди за най-добро решение и 27 почетни грамоти.

  За да бъде възможно домакинството на толкова престижен турнир в България организаторите благодарят на МОН и община Банско, които са взели присърце това събитие и правят всичко възможно то да се превърне в наистина незабравимо преживяване от световно ниво.

  Инж. Александър Велинов изказва благодарностите си към „Организационния комитет – д-р Росица Декова, Лора Динева и Любомир Златков, които почти денонощно работят, за да успеем да свършим всичко навреме и с необходимото качество. Към инициативния комитет – Елена Маринова, Алексей Христов и Божидар Божанов, които повярваха в идеята и подадоха ръка още в самото начало и без които бе невъзможно да стартираме организацията. И към всички наши бивши ученици и възпитаници – а сега вече приятели, които помагат извънкласната работа по лингвистика да бъде това, което е – изживяване без аналог по рода си, съчетаващо наука, приятелство, весели моменти и безброй социални контакти. И създаващо спомени за цял живот.“

 • Избраха най-добрите български лингвисти, които ще се състезават на Международната олимпиада в Банско

  През юни бяха избрани най-добрите ученици по лингвистика, които формират националния отбор на България. Те ще се състезават на най-престижния турнир за годината - Международната олимпиада по лингвистика. Отборът ни е в състав: Константин Георгиев ( 12 клас, МГ Русе), Ванеса Калинкова ( 10 клас, ППМГ Бургас), Теодор Малчев (12 клас, СМГ), Мира Липкова (9 клас, ПМГ Силистра), Ния Димитрова (11 клас, СМГ), Николай Георгиев (11 клас, ПМГ Силистра), Рами Хенауи (12 клас, НПМГ) и Калина Иванова (9 клас, НПМГ), съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Тази година България е домакин на 20-ото юбилейно издание на олимпиадата, което ще се проведе в Банско от 21 до 29 юли.

  Разширеният национален отбор по лингвистика се формира от най-добре представилите се ученици на националния кръг на олимпиадата и националното състезание. След това те преминават през допълнителен подбор и подготовка, включваща лекции и тренировъчни задачи. На финала се правят две контролни, които определят националния отбор от осем ученици.

  Ръководители на отбора тази година са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ).

  Константин Георгиев е ученик в 12 клас на МГ „Баба Тонка“, Русе и за втори път е част от националния отбор. Той започва да се занимава с лингвистика в 8 клас и постепенно интересът му се засилва. Вдъхновение за неговите постижения му вдъхва ръководителката му Илияна Раева. Миналата година Константин печели златен медал на Международната олимпиада, при това с шести резултат в света.

  Ванеса Калинкова е ученичка в 10 клас на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, Бургас и за първи път се класира в националния отбор. Лингвистиката я заинтригува в 5 клас. Благодарение на подкрепата и вдъхновението от учителите ѝ Ганка Вътева и Динко Раднев интересът ѝ я довежда до националния отбор. Ванеса има няколко международни участия и медали от състезания по математика.

  Теодор Малчев е ученик в 12 клас на СМГ „Паисий Хилендарски“ и за втори път е част от националния отбор. Той започва да се занимава с лингвистика в 9 клас благодарение на учителя си Людмил Попов. Но най-голяма помощ в развитието и подготовката му има Любомир Златков. Миналата година Теодор печели бронзов медал от Международната олимпиада по лингвистика.

  Мира Липкова е ученичка в 9 клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра и това е дебютът ѝ в националния отбор. Тя започва да се явява на регионални състезания по лингвистика още от 5 клас. И благодарение на учителката си Милена Коцева тя обиква тази наука. Международната олимпиада тази година ще бъде първото световно състезание за Мира.

  Ния Димитрова е ученичка в 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“ и за първи път достига до националния отбор. Тя започва още в 5 клас да се интересува от лингвистика. Посещава школи и състезания, като за своето развитие е благодарна на Людмил Попов и Любомир Златков. И за Ния тази Международна олимпиада ще бъде първото ѝ световно състезание.

  Николай Георгиев е ученик в 11 клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра и също е дебютант в националния отбор. Той открива интереса си към лингвистиката в 5 клас и е благодарен на  учителката си Милена Коцева за развитието и прогреса си. За Николай това ще бъде първото му световно състезание по лингвистика, но по математика има два бронзови медала от престижната Жаутиковска олимпиада през 2022 и 2023 година.

  Рами Хенауи е ученик в 12 клас в НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" и за първи път достига националния отбор. В 8 клас той открива интереса си към лингвистиката като извънкласно занимание. Започва да посещава школи и е благодарен на ръководителя си Момчил Блъсков, заради когото той все повече се занимава с лингвистика. Рами участва в редица национални и световни състезания, като по математика печели две бронзови отличия от Жаутиковската и Кавказката олимпиада.

  Калина Иванова е ученичка в 9 клас в НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" и също за първи път е част от националния отбор. Тя започва да се занимава с лингвистика преди две години. Като вдъхновяващите учители, които са я запленили по тази наука са Момчил Блъсков и Василена Лазарова. До сега Калина е участвала онлайн на международно състезание по лингвистика - Online Olympiad in Linguistics 2023, където печели сребро, класирайки се на 17-о място от 619 участници.

  Тази година България става столица на световната лингвистика за гимназисти. От 21 до 29 юли Банско ще бъде домакин на Международната олимпиада. Над 200 състезатели от близо 40 държави ще пристигнат у нас. Това ще бъде 20-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по лингвистика, която стартира именно в България през 2003 година, когато Боровец бе домакин на първия турнир.

   

 • Ученици от 40 държави идват в България за Международната олимпиада по лингвистика това лято

  Тази година България става столица на световната лингвистика за гимназисти. От 21 до 29 юли Банско ще бъде домакин на най-престижната ученическа надпревара по лингвистика в света – Международната олимпиада. Над 200 състезатели от 40 държави ще пристигнат у нас, за да премерят знания с едни от най-сложните задачи в света и да определят най-добрите ученици за годината. Това ще бъде 20-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по лингвистика, която стартира именно в България през 2003 година, когато Боровец бе домакин на първия турнир.

  Всяка година най-престижното състезание по лингвистика събира стотици ученици от цял свят за една седмица. Гимназистите се състезават в индивидуална и отборна надпревари, като целта е да решат изключително сложни задачи с езиков материал на непознат за решаващите език. В индивидуалното състезание се решават пет задачи за шест часа. В отборното – една задача за четири часа, като се работи в екип. Обикновено задачите за отборното са доста по-сложни и по идея по-близки до реални ситуации, с които се сблъскват учените лингвисти.

  За 19 издания на олимпиадата българските ученици са спечелили общо 79 индивидуални медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. В отборния кръг на турнира до сега родните състезатели са завоювали 7 купи (2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови). Също така на българската сметка са записани и следните успехи: 3 купи за най-добро отборно представяне на индивидуалното състезание, 14 награди за най-добро решение и 27 почетни грамоти.

  Тази година за първи път България изработи изцяло нова система за регистрация на отборите за Международната олимпиада, обясни инж. Александър Велинов, който е основен инициатор за домакинството ни, председател на организационния комитет, ръководител на националния отбор и постоянен член на Международния борд на олимпиадата. Тази система се разработва с подкрепата на МОН и ще бъде дарена на бъдещите организатори да я използват в следващите години. „С гордост можем да кажем, че нито една друга международна олимпиада няма подобен софтуер, който улеснява невероятно много комуникацията между нас, организаторите, от една страна, и отборите и журито – от друга“, поясни инж. Велинов.

  До сега в системата са се регистрирали 37 държави, като се очаква още 3 страни да се присъединят към надпреварата. Освен това организаторите са си поставили за цел да надминат рекорда от 209 участващи ученици, поставен в Южна Корея през 2019 г.

  Друго нововъведение на българските организатори тази година е да добавят два допълнителни дни, наречени „Дни на приятелството“. Целта е да се засили още повече социализацията между учениците. Инж. Велинов разкри, че „в първия ден ще се качим на Безбог, където ще се разходим и ще си направим пикник около езерото, а по-издръжливите могат да изкачат „Душевадката“ – стръмна пътека до билото, от което се открива невероятна гледка. Вторият от тези дни е за различни занимания – лекции, упражнения, беседи. Ще дадем възможност на всеки участник – състезател, ръководител, жури или доброволец – да сподели каквото знае и каквото според него е интересно в областта на лингвистиката.“

  В почивния ден между индивидуалното и отборното състезания домакините са предвидили екскурзия за учениците до Рилския манастир, където ще има обяд на открито с обучение по български народни танци.

  За да бъде възможно домакинството на толкова престижен турнир в България организаторите благодарят на МОН и община Банско, които са взели присърце това събитие и правят всичко възможно то да се превърне в наистина незабравимо преживяване от световно ниво.

  Инж. Александър Велинов изказва благодарностите си към „Организационния комитет – д-р Росица Декова, Лора Динева и Любомир Златков, които почти денонощно работят, за да успеем да свършим всичко навреме и с необходимото качество. Към инициативния комитет – Елена Маринова, Алексей Христов и Божидар Божанов, които повярваха в идеята и подадоха ръка още в самото начало и без които бе невъзможно да стартираме организацията. И към всички наши бивши ученици и възпитаници – а сега вече приятели, които помагат извънкласната работа по лингвистика да бъде това, което е – изживяване без аналог по рода си, съчетаващо наука, приятелство, весели моменти и безброй социални контакти. И създаващо спомени за цял живот.“

 • БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ОЛИМПИАДАТА ПО ЛИНГВИСТИКА ДОГОДИНА

  Инж. Александър Велинов (организатор и ръководител на отборите по лингвистика), Елена Маринова (Musala Soft), Алексей Христов (АФБ/СООПН), Лора Динева и Росица Декова (ръководители) съобщиха, че през идната 2023 г. страната ни ще бъде домакин на престижната Международна олимпиада по лингвистика. 

  20-ото юбилейно издание на International Olympiad in Linguistics (IOL) ще се проведе между 21 и 29 юли 2023 г. в град Банско.

  Очаква се градът да посрещне отбори от цял свят, които  ще се “социализират и ще подложат на тест умовете си в едни от най-сложните задачи в света”, споделя Велинов. Състезателните дни ще бъдат 25 и 27 юли, респективно за индивидуалния и отборния тур.

  В инициативния комитет освен А. Велинов, А. Христов и Е. Маринова, участва и Божидар Божанов, Министър на електронното управление, бивш състезател по лингвистика и Председател на журито по време на IOL 2015. Организационен комитет на юбилейното издание: инж. Велинов, Галина Дамянова (МОН), гл. ас. д-р Ралица Войнова (МОН).

  Нека припомним, че именно България е основател на IOL, като първото й издание се провежда през 2003 г. в Боровец, а през 2015 г. отново сме домакини, този път в гр. Благоевград. 

  През 2022 г. националните ни отбори по лингвистика грабнаха 5 медала: 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови отличия, по време на 19-ата IOL на о-в Ман. 

  Към 2022 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. 

  Повече информация ще откриете на уебсайта на Олимпиадата, а желаещите младежи могат да заявят своето участие като доброволци тук

 • КОНКУРС ЗА ЛОГО НА 20-ТА МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА 2023 В БЪЛГАРИЯ

  Международната олимпиада по лингвистика (МОЛ / IOL) се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първото ѝ издание е инициирано от България, заедно с още няколко държави (Чехия, Естония, Латвия, Холандия и Русия) и е проведено в Боровец. Оттогава България е била още два пъти домакин на олимпиадата – 2008 (Слънчев бряг) и 2015 (Благоевград).

  Догодина ХХ-та Юбилейна международна олимпиада по лингвистика ще бъде отново в България. За тази цел Секция „Математика и лингвистика“ към СМБ обявява конкурс за лого. 

  В конкурса могат да участват сегашни и бивши състезатели и ученици по лингвистика, ръководители на школи и членове на комисии, състезатели по други научни дисциплини, техни приятели, роднини и познати, както и всеки съпричастен на идеята да направим юбилейната IOL 2023 още по-хубава, стилна и красива.

  Изисквания:

  •  Да се изготви лого на XX-то юбилейно издание на олимпиадата, което да включва следните задължителни елементи:
    - буквите IOL, домакин (Bulgaria) и година (2023)
   - символ на България
   лингвистичен елемент

    
  • Изображенията трябва да са авторски. Всеки участник в конкурса декларира, че е единствен автор на представеното от него изображение, както и че същото не нарушава авторски права на трети лица. Участниците носят отговорност за авторството на изображенията и всякакви претенции от страна на трети лица, предявени във връзка с представените от тях проекти.

  Конкурсът е явен. Всеки участник предоставя своите данни: име, актуален телефон и email.

   Формат на файловете:

  • за участието в конкурса: цветен и черно-бял вариант, jpg (72 dpi, RGB)
  • за окончателния проект: цветен и черно-бял вариант, векторни файлове (CMYK) (изпращат се при поискване от организаторите)

  Изпращайте вашите предложения във формат за гледане (jpg) на адрес:  20.iol.2023@gmail.com

  Краен срок: 22 септември, 2022 г., 23:59 часа.

  Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на страницата „Ученическа лингвистика България“ във фейсбук, както и на сайта linguistics.bg на 1 октомври 2022 г.

  Повече информация относно условия, изисквания и авторски права, вижте тук.

  Визуализация на логата от последните издания на IOL:

 • СТРАХОТНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЛИНГВИСТИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА НА ОСТРОВ МАН, 2022

  Между 24 и 30 юли 2022 г. се проведе присъствено 19-ата Международна олимпиада по лингвистика в Касълтаун, о-в Ман, а българските ученици се представиха страхотно! Те спечелиха 5 медала: 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала, разпределени както следва:

  • Александър Димитров, 11 клас, МГ Варна - златен медал
  • Константин Георгиев, 11 клас, МГ Русе - златен медал
  • Гергана Петрова, 12 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал
  • Теодор Малчев, 11 клас, СМГ - бронзов медал
  • Александра Найденова, 12 клас, ГПЧЕ Перник - бронзов медал
  • Атанас Бунтов, 12 клас, МГ Пловдив
  • Магдалена Тонева, 10 клас, СМГ
  • Стилиян Петров, 11 клас, МГ Варна

  2 почетни грамоти взехме на отборното състезание: България 1 (Александър, Атанас, Магдалена, Теодор) и България 2 (Александра, Гергана, Константин, Стилиян) А носител на грамота за най-добро решение на задача е Константин Георгиев.

  Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов, Любомир Златков (ИМИ-БАН), д-р Росица Декова (ПУ „Паисий Хилендарски"); Наблюдател бе Лора Динева.

  Ръководителят Ал. Велинов сподели повече за домакините: “Остров Ман е част от Обединеното краство и се намира между бреговете на Ирландия и Шотландия. Островът е известен в лингвистичните кръгове с езика си, който е келтски. Последният носител почива през 1974. Основният организатор на МОЛ 2022, Роб Теаре, е един от хората, които се опитват да го възстановят като майчин език, в момента около 2000 души на острова го говорят, но не го използват ежедневно.”

  Подготовката на националния отбор се проведе в Националния STEM център в София от 07 до 19 юли. Индивидуалното състезание се проведе на 26 юли, а отборното - на 28.07.

  Припомняме, че през 2020 МОЛ не се състоя, а през 2021 г. на онлайн изданието с домакин Латвия българските ученици спечелиха 6 медала - 2 сребърни и 4 бронзови, както и 1 почетна грамота.

  МОЛ се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в Боровец. Към 2022 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови.