БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ХИМИЦИТЕ НИ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА: 1 ЗЛАТЕН И 3 СРЕБЪРНИ МЕДАЛА

На заглавната снимка отляво надясно: Явор, Самуил, Крум, Павел

В периода 10 до 18 юли 2022 г. онлайн се проведе 54-ата Международна олимпиада по химия (МОХ/ IChO) с виртуален домакин Тиендзин, Китай. В състезанието премериха знания 326 ученици от 83 държави, и 4 индивидуални състезатели, като една страна беше със статут на наблюдател. 

Българските ученици се представиха блестящо - те спечелиха 1 златен и 3 сребърни медала!, разпределени както следва:

  • Павел Николов, 12 клас, МГ Пловдив - златен медал
  • Крум Александров, 11 клас, МГ Плевен - сребърен медал
  • Самуил Петков, 12 клас, СМГ - сребърен медал
  • Явор Христов, 10 клас, СМГ - сребърен медал

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Състезателите работиха по 9 теоретични задачи от различни съвременни области на химията. Домакин на българския отбор по време на петчасовото състезание беше Софийската математическа гимназия.

По-рано тази година участието на отбора по химия на Международната Менделеевска олимпиада отпадна, а през 2021 г. на МОХ най-добрите ни химици спечелиха 1 сребърно и 3 бронзови отличия.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., като България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия. България е домакин на Олимпиадата през 1982 г., като тя се провежда в Бургас.

Още олимпийски новини от последните дни:

---

Всички актуални новини около отборите ни по природни науки следете във фейсбук / инстаграм & LinkedIn  каналите ни, както и на Олимпийския ни календар за 2022 г. 

Ако искате да подкрепите подготовката и участието на националните отбори по природни науки, разберете как да го направите - ТУК.

Тагове