Отбор по Химия

 • АБСОЛЮТНО ПЪРВО МЯСТО ЗА БЪЛГАРИЯ НА ТУРНИРА НА МЛАДИТЕ ЕСТЕСТВОИЗПИТАТЕЛИ

  Златно представяне за българските ученици, които безапелационно спечелиха златните медали и станаха абсолютни шампиони на Международния турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists Tournament – IYNT). 

  Още от първия ден на надпреварата отборът ни, съставен от шестима от най-добрите гимназисти по физика, химия и биология, излезе на първо място в класирането. След 6 квалификационни битки българите стигнаха заслужено до финала. Победата бе завоювана при конкуренция с 84 състезатели от над 10 държави. 

  Най-младият международен турнир по природни науки тази година се проведе дистанционно от 11 до 15 август 2021 г. За разлика от олимпиадите, в тази надпревара задачи не се решават на място, а се търсят решения на определени научни проблеми.

  Тази година IYNT се проведе онлайн, като виртуален домакин бе Алмати, Казахстан. Българският отбор проведе цялата своя подготовка в лабораториите на ЧСУ Izzi Science for Kids. Училището за наука бе и домакин на отборът ни по време на всички състезателни дни.

  Златните български състезатели са:

  • Гео Калфов, 9 клас, ПЧМГ
  • Деница Василева, 9 клас, СМГ
  • Мирослав Минчев, 9 клас, ППМГ Стара Загора
  • Рени Паскалева, 8 клас, ПЧМГ
  • Илия Василев, 8 клас, ПЧМГ
  • Яна Атанасова, 10 клас, НПМГ

  Ръководители на отбора са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ) и Наско Стаменов (НПМГ, Izzi Science for Kids). Към нашата делегация е и Златина Димитрова (Izzi Science for Kids), която е вролята на независим журиращ в турнира. 

  Идеята на надпреварата е не да се решават задачи, а да се търсят решения на определени изследователски проблеми. Състезанието е много различно от научните олимпиади. За да постигнат успех на турнира, участниците ще трябва да правят истински разработки, върху поставените 17 задачи, и да защитават своите резултати като отбор.

  Досега в седемте издания на Международния турнир българските отбори са спечелили 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала, като отличията в турнира са отборни.

  Източник: MediaBricks.bg

   

 • 1 СРЕБЪРЕН И 3 БРОНЗОВИ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИ БЪЛГАРСКИЯТ ОТБОР ПО ХИМИЯ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА

  53-ото издание на Международната олимпиада по химия (IChO/ МОХ) се проведе онлайн от 23 юли до 02 август 2021 г., като събра 320 ученици от 79 държави (и 6 държави наблюдатели) от цял свят. На 28 юли, сряда, се състоя самият теоретичен изпит, продължил 5 астрономически часа. Националите ни се състезаваха заедно намясто в Националната природоматематическа гимназия в София.

  Провеждането беше съобразено с повечето часови зони по света, но водещо беше японското време, тъй като виртуален домакин беше именно Страната на изгряващото слънце. А по-рано днес, 02 август, се излъчи на живо и “церемонията” по награждаването. 

  Българските химици отново се представиха достойно, всеки от тях спечелвайки по един медал. Това са общо 4 медала - 1 сребърен и 3 бронзови!

  Ето и състава на отбора, който спечели следните отличия:

  • Павел Николов, 11 клас, МГ Пловдив - сребърен медал
  • Теодор Маслянков, 12 клас, СМГ - бронзов медал
  • Георги Недялков, 12 клас, СМГ- бронзов медал
  • Самуил Петков, 11 клас, СМГ - бронзов медал

  Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”.

  Поради особеностите на тазгодишното провеждане и непровеждане на присъствени олимпиади, не бе съставен традиционния Разширен национален отбор, а бяха излъчени четиримата най-добри химици от възрастовата група за 11-12 клас.

  Всички момчета от отбора, с изключение на Самуил, за когото това е дебют на МОХ, имат предишен “стаж” на международната сцена, като взеха участие в международните формати и през тази, и през миналата година.

  Нека припомним, че в края на април същите състезатели ни представляваха и на другото важно състезание по химия - Международната Менделеевска олимпиада, от която също спечелиха 1 сребърно и 2 бронзови отличия. През 2020 г. пък IChO се проведе за първи път дистанционно, с виртуален домакин Турция, като тогава гимназистите грабнаха 1 сребърен и 3 бронзови медали.

  Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и се явява като редовен участник на следващата 1969 г. в Полша - досега. България е домакин на МОХ през 1982 г., когато тя се провежда в Бургас. От 1999* г. до 2021 г. нашите ученици са спечелили общо 60 медала: 5 златни, 13 сребърни и 42 бронзови! (*Има пропуски в данните от 1968-1999)

  Всички новини, свързани с отборите по химия следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания и своевременни резултати - следете на нашия календар 2021.

   

 • АЛО, КОСМОС! ГОВОРИ БЪЛГАРИЯ! - СРЕЩА С МЕЖДУНАРОДНАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ НА 26 ЮЛИ

  На 26.07.2021 г. България ще осъществи видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция. Това ще бъде уникална възможност за ученици от цялата страна и Европа да зададат своите въпроси директно към астронавти от НАСА и ЕКА (имената предстоят да бъдат обявени). Това историческо включване ще бъде кулминацията на еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“, което ще бъде предшествано от конкурс за набиране на въпроси от ученици на възраст между 6 и 19г.

  Повече от 30 признати български НПО и учреждения, профилирани в точните науки (STEM) и космическите изследвания, ще си партнира с Посолството на САЩ в София като домакин на тази забележителна проява. В чест на своя 30-ти юбилей, Атлантическият клуб в България ще координира инициативата.

  Целта на проекта е да се разпали въображението на съвременната младеж, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд, като по този начин позволявайки на България, също и чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM, да изпрати трети астронавт в Космоса. 

  Регистрацията за събитието ще започне на 01.07.2021.; входът е безплатен. Мястото е Sofia Tech Park. Също така ще бъде излъчвано LIVE.

  Гореспоменатия конкурс ще се проведе в периода между 21.06- 02.07.2021. Повече информация за условията и наградите може да намерите тук. Линк към фейсбук събитието ще откриете тук.

 • СРЕБЪРНИ И БРОНЗОВИ МЕДАЛИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ НАУКИ (EOES 2021)

  Европейската олимпиада по експериментални науки (EOES 2021), се проведе от 10 до 15 май 2021 г. с виртуален домакин Сегед, Унгария. България участва с два отбора с по трима ученици на възраст по-малка от 17 години, съгласно регламента на състезанието. Поради епидемиологичната обстановка в Европа, тази година олимпиадата се проведе дистанционно, като отборите работеха по задачите в собствените си държави.

  Участниците решаваха екипно експериментални задачи с изследователски характер, свързани с качествата на акациев мед, изследване на речни ресурси и влиянието на тяхното състояние върху растенията в региона.

  Отбор А, който спечели сребърни медали:

  • Петър Стоилов Жотев (биология), 10. клас, СМГ
  • Крум Найденов Александров (физика), 10. клас, МГ Плевен
  • Красимир Виолетов Масларов (химия), 12. клас, НПМГ

  Отбор Б, който беше награден с бронзови медали:

  • Мартин Любомиров Лозанов (физика), 10. клас, Американски колеж София
  • Яна Александрова Атанасова (биология), 10. клас, НПМГ
  • Петър Николаев Панайотов (химия), 10. клас, СМГ

  Ръководители бяха преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски”: гл. ас. д-р Христина Андреева (физика, координатор за България), гл. ас. д-р Калина Пачеджиева (биология) и ас. Владимир Цветков (химия).

  Източник: prirodninauki.bg

 • ФОНДАЦИЯ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ЩЕ НАГРАДИ УЧИТЕЛИ ПО ХИМИЯ

  Съюзът на химиците в България със съдействието на Министерството на образованието и науката обявява
  Национален конкурс 2021 за наградите за учители по химия,
  учредени и финансирани от Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“

  Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ ще присъди две парични награди на обща стойност 2000 лв. на учители със значителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на химията, както и при създаването на подходяща учебна среда за обучение по химия.

  В конкурса могат да се включат преподаватели по химия и опазване на околната среда от системата на училищното образование. Участието може да бъде индивидуално или колективно. Учители, които вече са получили тази награда, нямат право на ново участие в конкурса за срок от пет години.

  Кандидатурите се представят на на хартиен и на електронен /СD/ носител. Изискват се препоръки, както и оценка на постиженията на кандидата от директора на училището. С целия пакет от изисквани документи можете да се запознаете ТУК.

  Предложенията трябва да бъдат изпратени в срок до 21 юни 2021 г. на адрес: Съюз на химиците в България, ул. „Г. Раковски“ № 108, стая 418, тел. 0878796200; 02-9875812; електронна поща: office-unionchem@mail.bg или vzneytchev@yahoo.com.

  Източници: Български Дарителски Форум / prirodninauki.bg

 • СРЕБРО И ДВА БРОНЗА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ 55-АТА МЕНДЕЛЕЕВСКА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ (ОНЛАЙН)

  Между 20 и 26 април 2021 г. се проведе престижната Международна Менделеевска олимпиада по химия. 55-ото издание на ММОХ се проведе виртуално за втора поредна година, и с две теоретични части, съответно на 22 и 23 април. Обикновено състезанието има два теoретични кръга и един експериментален. Виртуален домакин бе Унгария.

  Традиционно България изпраща четиримата си най-добри състезатели от националния кръг, като нашият отбор този път заслужи 3 отличия: 1 сребърен и 2 бронзови медала.

  А ето и състава на отбора със съответните отличия:

  • Павел Николов, 11 клас, МГ Пловдив - сребърен медал
  • Теодор Маслянков, 12 клас, СМГ - бронзов медал
  • Георги Недялков, 12 клас, СМГ - бронзов медал
  • Самуил Петков, 11 клас, СМГ

  Ръководители на отбора са Христо Чанев - доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Даниела Цекова – гл. ас. доктор в същия факултет.

  През юли 2020 г. ММОХ също се проведе в онлайн формат, когато националите ни спечелиха 2 сребърни медала.

  Международната Менделеевска олимпиада по химия (Международной Менделеевской олимпиаде школьников по химии/ International Mendeleev Chemistry olympiad) се организира за ученици от 10 до 12 клас. ММОХ  се провежда от 1992 г., като до 1997 г. олимпиадата се провежда само в Русия, а после и в страните от бившия Съветски съюз. 

  От 2004 г. във формата на олимпиадата са включени България и Румъния, малко по-късно и Македония, Молдова и Унгария. Традиционно участниците в отбора са учениците, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда

  България ще участва и в 53-ото издание на Международната олимпиада по химия (МОХ/IChO), която също ще се проведе онлайн в края на месец юли, а виртуален домакин ще бъде Осака, Япония.

  Всички новини, свързани с отборите по химия следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания и своевременни резултати - следете на нашия календар.
  Кога и къде ще се проведат останалите тазгодишни международни състезания, може да следите тук.

   

   

 • ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОЛИМПИАДИ ПРЕЗ 2021 Г.

  През трудната и необичайна 2020 г., пред придзикателства бяха изправени и участниците в научни състезания. Организаторите на много от най-престижните международни формати предприеха адекватни мерки и трансформираха олимпиадите в онлайн такива. Равносметката обаче е в полза на поводите за национална гордост - 53 нови медала спечелиха през 2020 г. гимназистите ни по математика, информатика, физика, химия, биология, астрофизика. Това са 11 различни (официално признати) балкански, европейски и международни олимпиади, които Сдружението подкрепя. 

  От тези 53 отличия за изминалата година, говорим за 8 златни, 21 сребърни и 24 бронзови отличия, както и 3 почетни грамоти.

  С настъпването на новата година и навлизането в състезателния сезон, прогнозите и този път не са обещаващи и не предполагат традиционно провеждане на състезанията, а ще се цели безопасността на всички замесени страни. 

  В тази публикация ще обобщим какви са намеренията и изявленията на организационните комитети към 14.04. 2021 за предстоящия състезателен сезон. Следете статията и за своевременни актуализации на информацията.

  Следете също и нашия Календар 2021.

  АПРИЛ

  От 09 до 15 април се провежда онлайн EGMO - Европейска олимпиада по метаматика за момичета с виртуален домакин Грузия. Следете ни за подробности и резултати от състезанието, с което откриваме сезона.(

  Между 20 и 26 април ще се проведе Международната Менделеевска олимпиада по химия .55-ата ММОХ също ще се проведе онлайн с два теоретични кръга. Явява се отбор от четирима души - първите по резултат на националния кръг. Очаква се участие да вземат отборите на 25 държави. 

  Резултати от Националния кръг по химия и опазване на околната среда вече можете да видите тук.

  ЮНИ

  Между 19 и 25 юни дистанционно ще се проведе 33-ата Международна олимпиада по информатика. Виртуален домакин отново е Сингапур. 

  Към 15.03: Организаторите обявиха онлайн провеждането на състезанието, и това, че ще се придържат към събирането на такси за участие, както и избирането на нови членове на Комитета, независимо от дистанционното провеждане.  
  Организационният комитет не изключва(ше) възможността да допусне посрещането на някои отбори, които биха могли да пътуват до Сингапур, спазвайки всички противоепидемични мерки. В случай че има такива, то тези отбори отново биха се състезавали онлайн, но на място в Сингапур, използвайки личните си компютри. 

  Към 12 април: Регистрацията за участие на IOI 2021 скоро ще бъде отворена. Обявените дати са 19-25 юни, като на 28 юни ще бъдат обявени резултатите. Комитетът е взел решение да проведе състезанието изцяло онлайн, тъй като е имало твърде малък интерес от страна на отбори, изявили готовност да пътуват до Сингапур, а и случаите на заболели се увеличават.

  В същия времеви диапозон онлайн ще се проведе и 5-ата Европейска олимпиада по физика, съответно между 19 и 26 юни. Състезателните дни ще бъдат съответно 19 и 20 юни, т.е в събота и неделя, и са изцяло съобразени с желанията на държавите участнички. 

  EuPhO 2022 се очаква да се проведе в Словения, а 2023 - в Германия. 

  ЮЛИ

  След като през 2020 г. Международният турнир на младите физици не се проведе, този път 33-ият IYPHT се очаква да се случи от 7 до 14 юли. Организаторите съобщават, че окончателно решение за провеждането на престижното състезание ще бъде взето в края на месец май. По план МТМФ трябва а се проведе в Kutaisi International University в Кутаиси, Грузия. Паралелно се работи по организирането на онлайн събитие със същите дати на провеждане. 

  През март месец бе обявено, че Международната олимпиада по биология отново няма да може да се проведе в традиционния си формат. Онлайн версията на най-престижното състезание в дисциплината се нарича IBO Challenge и планираните дати са 19-22 юли 2021 г., с виртуален домакин Лисабон. Предвидени са една теоретична част и една смесена - практическо-теоретична, в два последователни дни. Втората състезателна част ще съдържа както теми, предвидени изначално за IBO 2021, така и виртуална обиколка на света и различните екосистеми, като учениците ще трябва да анализират видеа. 

  Още едно състезание, което не се проведе в международния си формат през 2020 г., този път все пак ще продължи в дистанционна форма - 18-ата Международна олимпиада по лингвистика. Датите на провеждане са 19-23 юли, а допълнителна информация за крайни срокове за регистрация и такси за участие предстои да бъдат обявени съвсем скоро. Очаква се местните отбори да се състезават заедно физически на едно и също място за индивидуалния и отборния турове, като ще бъдат наблюдавани от посочен от журито представител.

  Най-старото и голямо състезание по природни науки, Международната олимпиада по математика, се очаква да се проведе от 14 до 24 юли. През април очакваме повече информация по същество за провеждането на 62-рото издание на МОМ. 

  След като през изминалата година Международната олимпиада по физика не се проведе, то през 2021 г. очакваме това да се случи от 17 до 25 юли. През февруари организаторите съобщиха, че имат готовност МОФ да се проведе и физически, и онлайн, като отборите ще могат да направят своя избор до средата на месец май.

  Ако някой избере присъственото участие, то всички участници ще трябва да покажат или документ за поставена ваксина, или негативен тест за COVID-19 още пристигане, на летището. Организаторите от Литва обещават да осигурят предпазни средства, вентилация на помещнията, деинфекция и други мерки за защита. 

  АВГУСТ

  53-ата Международна олимпиада по химия също ще се проведе виртуално, от 24 юли до 02 август 2021 г. Виртуален домакин тази година е Япония, без възможност за присъствено участие. Организаторите обещават интересни извънсъстезателни занимания на отборите, независимо от формата на провеждане. 

   

  През 2020 г. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика съобщи, че през 2021 г. състезанието ще се проведе през ноември в Колумбия, но липсва повече информация по темата.

  За Международната олимпиада по астрономия досега е обявено, че ще се проведе през октомври 2021 г. в Матера, Италия. 

  Все още липсва информация относно провеждането - или, респективно, непровеждането, на Балканските олимпиади по математика и информатика; Младежките балкански олимпиади по математика и информатика; Европейската олимпиада по информатика; 

  Следете уебсайта ни, фейсбук страницата ни, както и тази статия за актуализации по темата. Надникнете и в календара със събития за 2021 г., а ако ви се чете нещо странично, можете да хвърлите един поглед върху публикациите с олимпийци в нашия БЛОГ.

  Разберете как да подкрепите българските национални отбори по природни науки тук. 

   

   

 • РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ, 2021

  53-ият Национален кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда се проведе на 20.03.2021 г. от 09:00 ч., при спазване на всички мерки, дезинфекция, осигурено максимално разстояние между участниците и с лични предпазни средства. 

  Кръгът се проведе по региони в училищата, които са  определени от началника на РУО за училище-координатор на областния кръг. За София-град това бе 23 СУ „Фр. Жолио-Кюри“. Вече са ясни резултатите на учениците в съответните възрастови групи.

  Времетраенето на националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда за I, II, III и IV е 4 астрономически часа, а за V състезателна група е 5 астрономически часа.

  1. Първа състезателна група – ученици в VII клас;
  2. Втора състезателна група – VIII клас;
  3. Трета състезателна група – IX клас;
  4. Четвърта състезателна група – X клас;
  5. Пета състезателна група – XI и XII клас;

  Националният кръг на олимпиадата по ХООС се провежда за всички състезателни групи. За учениците от V състезателна група олимпиадата включва теоретичен и експериментален кръг, а за останалите групи – само теоретичен кръг, като всяка тема включва и въпроси/задачи, които проверяват и знания по химичен експеримент.

  Лауреати* на тазгодишната Национална олимпиада по химия са:

  • Теодор Маслянков, 12 клас, СМГ 
  • Георги Недялков, 12 клас, СМГ
  • Мария Попова, 12 клас, МГ Плевен

  *На учениците, завършващи ХІІ клас, получили оценка отличен (6,00) на националния кръг на олимпиадата, МОН издава удостоверение за статута им на лауреати, съгласно § 2 от Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България.

  Участие в международните олимпиади по химия –
  Международна 
  Менделеевска олимпиада по химия и Международна олимпиада по химия

  Тази година, подобно на миналата, няма да бъде формиран Разширен национален отбор (който по принцип се състои от първите 10 души в националното класиране, и за тях следва подбор за излъчване на национален отбор), а на международните състезания България излъчва директно първите четирима химици в най-голямата, V-та, възрастова група. (Ако някой от класиралите се гимназисти се откаже, мястото му се заема от следващия в класирането.) Това са:

  • Павел Николов, 11 клас, МГ Пловдив 
  • Теодор Маслянков, 12 клас, СМГ София 
  • Георги Недялков, 12 клас, СМГ София
  • Самуил Петков, 11 клас, СМГ София 

  55-ата Международна Менделеевска олимпиада по химия (ММОХ/ IMChO) предстои да се проведе дистанционно между 20 и 26 април 2021 г., с виртуален домакин Будапеща, Унгария. 53-ата Международна олимпиада по химия (МОХ/IChO) - между 25 юли и 02 август 2021 г., с виртуален домакин Осака, Япония. 

  Следете ни за повече подробности и новини, както относно химията, така и за останалите природни науки и национални кръгове, които предстоят.