ЧЕТИРИ БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЗА БИОЛОЗИТЕ НИ ОТ ВИРУТАЛНАТА МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА

IBO Challenge 2020  бе наименованието, под което се проведе тазгодишният специфичен виртуален формат на Международната олимпиада по биология (International Biology Olympiad). 31-ото издание на МОБ трябваше да се проведе в началото на юли в Нагасаки, Япония. Поради наложените от пандемията от COVID-19 ограничения и мерки, най-важното състезание по биология за гимназисти се измести онлайн на 11 и 12 август 2020 г.

Самото дистанционно провеждане на IBO Challenge 2020 беше в 51 СУ „Елисавета Багряна“, гр. София, съобщи за СООПН доц. Йорданова. Задачите, пред които олимпийците трябваше да се изправят, бяха практически - в първия състезателен ден (4,5 часа), и теоретични - във втория (6 часа).

Резултатите бяха съобщени днес, 24 август, и равносметката показва, че всеки от нашите национали си “тръгва” с медал, спечелвайки 4 бронзови медала!

Отборът бе в следния състав (на снимката отляво надясно), като всеки участник спечели по медал: 

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), д-р Радослав Александров (БАН, Институт по молекулярна биология), а допълнителен член на журито е доц. Снежана Томова - Гогова (Биологически факултет, СУ).

Сред тазгодишните национали, опит на МОБ има зрелостникът Кирил Тошев, който през 2019 г. спечели още един бронзов медал от олимпиадата в Унгария.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

Към 2020 г. българските участници на Международната олимпиада по биология са донесли на страната ни общо 67 медала: 5 златни, 13 сребърни, 49 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

 

Тагове