ЧЕТИРИ МЕДАЛА ПО ХИМИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ В БЕЛАРУС

3 сребърни, 1 бронзов медали и специална награда за българския отбор на
Менделеевската олимпиада в Беларус, 2018

От 22 до 28 април в град Минск, Беларус, се проведе 52-арата подред Международна Менделеевска олимпиада по химия. Традиционно България изпраща четиримата си най-добри състезатели от националния кръг. Тази година в ММОХ участваха най-много държави в историята на състезанието - 130 учстници от 22 държави.

Тази вечер на Летище София каца българският отбор, който заслужи 4 отличия: 3 сребърни и един бронзов медали. В крайното класиране Евгени Стателов получи наградата за най-добре представил се участник в експерименталния кръг.

Националният отбор на ММОХ 2018 се завръща със следните отличия:

  • Евгени Стателов, 11 клас, ЕГ Пловдив - сребърен медал; специална награда в практическия кръг;
  • Петър Христов, 12 клас, СМГ - сребърен медал;
  • Денислав Станчев, 12 клас, ПМГ Велико Търново - сребърен медал;
  • Камен Петров, 11 клас, НПМГ София - бронзов медал;

Ръководители на отбора са Христо Чанев - доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“, и Даниела Цекова – гл. ас. доктор в същия факултет.

Международната Менделеевска олимпиада по химия се организира за ученици от 10 – 12 клас. ММОХ  се провежда от 1992 г., като до 1997 г. олимпиадата се провежда само в Русия, а след по-миналата година - и в страните от бившия Съветски съюз. От 2004 г. във формата на олимпиадата са включени България и Румъния. Малко по-късно и Македония, Молдова и Унгария. Традиционно участниците в отбора са учениците, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда.

България ще участва и в 50-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по химия, която ще се проведе през юли 2018 г. в Чехия и Словакия.

Всички новини, свързани с отборите по химия следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания и своевременни резултати - следете на нашия календар.

Тагове