Достойно представяне на българските отбори на международните състезания Romanian Masters of Mathematics и Romanian Masters of Physics

Петимата състезатели от отбора по физика се завръщат с пет бронзови медала. Отборът по математика спечели три почетни грамоти.

Днес приключиха две от най-престижните международни състезания в областта на математиката и физиката. Romanian Masters of Mathematics и Romanian Masters of Physics се проведоха паралелно между 24 и 29 февруари 2016 г. в Букурещ, Румъния.

Двата български отбора се представиха с много добри резултати – 5 бронзови медала за отбора по физика и 3 почетни грамоти за отбора по математика.

Подготовката и участието на България в двете състезания е възможно благодарение на средствата, осигурени от Фондация „Америка за България“.

Romanian Masters of Mathematics се проведе за осми път тази година, като България участва редовно в състезанието от първото му издание. В надпреварата премериха сили състезатели от 20 държави от целия свят. Съставът на българският отбор по математика е следния:

 1. Константин Гаров, 10 клас, ПМГ Бургас - почетна грамота
 2. Даниел Атанасов, 12 клас, СМГ – почетна грамота
 3. Станислав Славов, 12 клас, СМГ – почетна грамота
 4. Христо Папазов, 11 клас, Американски колеж София
 5. Виолета Найденова, 11 клас, СМГ
 6. Иван Ганев, 11 клас, Американски колеж София

Ръководител на отбора е проф. Петър Бойваленков от ИМИ БАН, в ръководството на националният отбор по математика от 2003 г. Втори ръководител е Румяна Караджова, преподавател от СМГ.

Romanian Masters of Physics се проведе за пети път тази година. Страната ни е редовен участник и в това състезание. През 2016 г. освен България, участваха отбори от Румъния, Русия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Бразилия и Молдова. Съставът на българският отбор по физика е следния:

 1. Светлин Тотев, 12 клас, СМГ – бронзов медал
 2. Александър Кратинов, 12 клас, IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри" – бронзов медал
 3. Александър Щедрицки, 12 клас, СМГ – бронзов медал
 4. Никола Пулев, 12 клас, СМГ – бронзов медал
 5. Александър Иванов, 11 клас, СМГ – бронзов медал

Ръководители на отбора бяха гл. ас. д-р Димо Арнаудов и гл. ас. д-р Нено Тодоров, преподаватели в Софийски университет "Св. Климент Охридски".