Достойно представяне на българските състезатели на международното състезание Romanian Masters of Physics

 Петимата състезатели от отбора по физика се завръщат с един сребърен и четири бронзови медала.

От 6 до 10 март в гр. Букурещ, Румъния, за шести пореден път се проведе международното състезание по физика Romanian Masters of Physics. Участие в него тази година взеха не само българи и румънци, но и представители на Бразилия, Босна и Херцеговина, Молдова и Сърбия.

RMPh е едно от най-престижните състезания в областта на физиката, а неговата програма се доближава до тази на Международната олимпиада по физика, а именно теоретичен кръг през първия ден, в който участниците решават три теоретични задачи за пет часа. На следващия ден се състои експерименталната част, отредена за задачи, които младите състезатели решават в рамките на пет часа и половина.

Българският отбор беше в състав и завоюва следните отличия:

1. Димитър Ружев - 12 клас, СМГ - сребърен медал;
2. Георги Александров - 10 клас, СМГ - бронзов медал;
3. Александър Иванов - 12 клас, СМГ - бронзов медал;
4. Александър Атанасов - 12 клас, МГ Плевен - бронзов медал;
5. Стефан Иванов - 10 клас, ПМГ Бургас - бронзов медал.

Ръководители са Нено Тодоров и Иглика Асенова - преподаватели във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".


От 22 до 27 февруари отново в Букурещ се проведе и деветото издание на състезанието Romanian Masters of Mathematics, като страната ни традиционно участва от първото му издание.
Тази година седемте ни състезатели се завърнаха с един бронзов медал и шест почетни грамоти. Техни ръководители бяха Петър Бойваленков и Драгомир Драгнев.

 

Подготовката и участието на България в двете състезания е възможно благодарение на средствата, осигурени от Фондация „Америка за България“.