ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ОТБОР НА ТУРНИРА НА МЛАДИТЕ ФИЗИЦИ В ГРУЗИЯ

Тази година единственото международно състезание, което се проведе на място, бе Международният турнир на младите физици (IYPT). 34-ото издание на МТМФ се проведе от 07 до 14 юли 2021 г. в Кутаиси, Грузия, където участие взеха 30 държави.

Големите победители на тазгодишния Турнир са Полша, следвани от Словакия и Австрия. Нашите не успяха да се преборят за медали, но поддържаха достойно ниво през състезателните дни.

Това, което отличава МТМФ от останалите олимпиади по природни науки, е че Турнирът е отборно състезание. Състои се в практически изследователски задачи и провеждане на експерименти, като отборите влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент, оценяват се и се предизвикват по между си. 

Ето и какъв бе съставът на тазгодишния национален отбор от млади физици на България (на заглавната снимка от ляво надясно)

  • Руси Ивайлов Шишманов, 12 клас, НПМГ София
  • Христа Юлиянова Иванова, 12 клас, НПМГ София
  • Трифон Божидаров Ефтов, 12 клас, НПМГ София
  • Александра Димитрова Найденова, 11 клас, ГПЧЕ Перник
  • Явор Мирославов Йорданов, 11 клас НПМГ София

Ръководители на отбора са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ) и Цанимир Ангелов (НПМГ, бивш олимпиец и многократен медалист по астрономия и астрофизика), а председател на българската делегация е Асен Кюлджиев (ИЯИЯЕ* - БАН).

През 2020 г. IYPT не се проведе, а през 2019 г. домакин беше Вършава, Полша.

Началото на МТМФ е поставено през 1979г. от преподаватели при Физическия факултет на Московския държавен университет, като състезание за ученици от Москва и околностите й. България участва МТМФ в първите две години от създаването му - през 1988 г. и 1989 г. До 2021 г. българските състезатели са спечелили общо 30 медала от IYPT: 10 златни, 5 сребърни и 15 бронзови.

*Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) 

Снимка долу (от Летище София): MediaBricks.bg