(АКТУАЛИЗИРАНА) МЕЖДУНАРОДНИ ОЛИМПИАДИ И COVID-19: ЩЕ ИМА ЛИ СЪСТЕЗАНИЯ ТАЗИ ГОДИНА?

Неотдавна Олимпийският комитет отложи провеждането на традиционните летни спортни игри за 2021 г. Съдбата им последваха и олимпиадите по природни науки, като всяка една комисия поетапно излиза(ше) с официално изявление за мерките, които е  предприела или възнамерява да предприеме по отношение на важните състезания, които по календар предстояха през пролетта и лятото. 

В тази времева рамка влизат и националните кръгове, организирани от МОН, и международните и балкански формати, чиито държави домакини се определят на ротационен принцип.

Кога ще се проведат нациналните кръгове тази година, можете да прочетете тук. 

Ако трябва да обобщим, някои ще се доверят на технологиите и ще изберат онлайн провеждането; други отменят събитията за по-напред във времето, а от трети все още липсват официални изявления. 

Информацията, която редакторският екип ви представя, е актуална към 27.07.2020:

  • 61-а Международна олимпиада по математика (IMO) - Вместо в Санкт Петербург, Русия, в началото на юни домакините съобщиха, че ще проведат най-голямата олимпиада онлайн. Новите дати са 21-22 септември 2020 г.  Редакция: Вижте (тук) кои са състезателите, класирали се за националния отбор тази година

  • 9-ата Европейска олимпиада по математика за момичета (EGMO) вече се проведе онлайн през април, като нашите състезателки спечелиха два сребърни и два бронзови медала.
     
  • 32-а Международна олимпиада по информатика (IOI) - Престижното състезание, което трябваше да се проведе в Сингапур през юли, също ще се проведе в нов онлайн формат. Тепърва предстои да разберем повече организационни подробности. Датите са съобразени с Олимпиадата по математика, за да се избегне евентуално засичане, така че виртуалната МОИ е планирата за 13-19 септември 2020 г. Онлайн церемонията по закриването се очаква да бъде на 23 септември.
    Домакините са поели отговорност все пак да приемат най-добрите ученици информатици на място в Сингапур, за следващото издание, 33-ото, на олимпиадата в периода 20-27 юни 2021 г.

  • 4-а Европейска младежка олимпиада по информатика (EJOI) - Олимпиадата, чието начало даде България през 2017 г., тази година трябваше да продължи своя път, минавайки през Тбилиси, Грузия. Състезанието за млади информатици ще се проведе онлайн, под организацията на Грузия, между 1 и 7 септември 2020 г.

  • 18-а Международна олимпиада по лингвистика (IOL) - През юли 2020 г. във Вентспилс, Латвия, трябваше да се проведе МОЛ, но престижното състезание се отменя за догодина по същото време. Датите са 19-23 юли 2021 г., и мястото остава без промяна. Организаторите са взели това решение трудно, след като са обсъждали и други опции, включително отлагане с няколко месеца тази година (но локацията не е на разположение).


     
  • 31-а Международна олимпиада по биология (IBO) - Организационният комитет на IBO излезе с изявление още преди 2 месеца, че е взел решение да отмени проведжането на олимпиадата в Нагасаки, Япония,  насрочена до скоро за юли. Още тогава комитетът съобщи, че все пак обсъжда възможността за дистанционно провеждане - виртуалната олимпиада ще се състои през август.  “И тъй като не можем да гарантираме справедливите условия на изпита, не смятаме за разумно да отъждествяваме това състезание с предишните издания на IBO. Затова предложението е настоящото състезание да носи името “IBO Challenge 2020”, а учениците да могат да получат медали и сертификати за участие. Сертификатите няма да показват мястото в ранглистата на състезателя.” Отборите на всяка държава трябва да бъдат на една и съща локация, като те ще получат и допълнителен групов проект.
    Датите са 11 и 12 август 2020 г., включващи практически и теоретични задания, а резултатите ще бъдат обявени на 24 август 2020 г.

    Редакция: Разширен отбор не бе съставен, но националният отбор по биология, който ще участва на IBO Challenge, е съставен от класиралите се на първите 4 места на 
    Националната олимпиада по биология и здравно образование, която се проведе на 30.06. Имената на четиримата национали вижте тук.

  • 51-а Международна олимпиада по физика (IPhO) - Този юли литовската столица Вилнюс трябваше да посрещне най-добрите физици в света, но Организационният комитет излезе с изявление, че отлага провеждането на олимпиадата за 2021, на същото място. До решението се е стигнало, след като през април организаторите се допитаха до всички ръководители на националните отбори , много от които са изразили недоверие към евентуално онлайн провеждане и неговата ефективност. 
    Наскоро организаторите обявиха, че новите дати за 51-ото издание са 17-25 юли 2021 г.

  • 33-и Международен турнир на младите физици (IYPT) - Турнирът, който трябваше да се проведе в съседна Румъния през юли, е взел решение да се състои през септември, в Грузия. Обявените дати са от 6 до 13 септември 2020 г., а домакин се очертава да бъде град Кутиси, Грузия. Скоро ще започне и процедурата по пререгистрация на държавите участнички, а повече логистична и организационна информация очакваме след 16 юли, когато Организационният комитет ще се срещне виртуално. 


     
  • 4-а Европейска олимпиада по физика (EuPhO) - Състезанието, предвидено изначално за първата седмица на юни в Сату Маре, Румъния, също бе отложено във времето. Между 20 и 26 юли най-добрите физици на Стария континет ще се състезават онлайн. Крайният срок за регистрирането на петимата участници от държава, е 12 юли. Очаква се всеки отбор да се събере на едно място, в една стая, със своите ръководители, като се включат на живо чрез Zoom връзка. Състезателните дни са 21 и 21 юли, а закриващата “церемония”, която, разбира се също е онлайн, ще се състои на 26 юли, а медалите и наградите ще бъдат изпратени на ръководителите по пощата.  
    Редакция: Извънредната обстановка не попречи на българските физици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 5 медала - 1 златен и 4 бронзови отличия. Цялата новина ще откриете тук.


  • 54-а Международна Менделеевска олимпиада по химия (IMChO) - Трудното състезание по химия с международен елемент трябваше да се състои в края на април в Будапеща, Унгария. През март организаторите съобщиха, че ще отложат събитието за следваща дата, а това се оказа периодът между 13 и 18 юли 2020 г., когато ММОХ ще се проведе виртуално с цели две теоретични части.
    Догодина очакваме продължение, вече физическо, намясто в унгарската столица.
    Редакция: Българските химици на ММОХ спечелиха 2 сребърни медала, а цялата новина можете да прочетете тук.



     
  • 52-а Международна олимпиада по химия (IChO) - Около 50 от 61 разпитани държави са изявили готовност да участват в евентуална онлайн теоретична олимпиада по химия. Очаква се това да се случи на 25 юли 2020 г., а участниците ще могат да се регистрират 10-на дни по-рано. Провеждането ще бъде съобразено с повечето часови зони по света (12-5 PM), но водещо ще бъде истанбулското време (Турският мегаполис трябваше да бъде домакин на тазгодишната международна олимпиада).
    Отборите на всяка държава ще трябва да се съберат на едно място и да заснемат на видео участието си в реално време. Закриващата церемония също ще бъде проведена виртуално. Името на специфичния формат за тази година се очаква да бъде “IChO 2020 Remote Theory”. Следим за още подробности.
    Междувременно химиците могат да се подготвят или упражняват с обновените през юни примерни задачи.



     
  • 14-а Международна олимпиада по астрономия и астрофизика (IOAA) - Домакин олимпиадата е Богота, Колумбия. Актуалната информация към 22.06.2020 г. е това, че МОАА няма да се състои както бе предвидено за септември, а се отлага за догодина. В момента се обсъждат варианти за провеждане на онлайн състезание, но ще ви държим в течение. 

  • 25-а Международна олимпиада по астрономия (IOA) - Дати все още липсват, но се очаква МОА да се проведе през октомври тази година в Матера, Италия. 


     
  • 18-а Европейска олимпиада по природни науки (EUSO) - Състезанието, което трябваше да се проведе през май в Чехия, се измества за първата половина на септември. Не е потвърдено дали локацията остава същата. Състезанието е по-различно от обичайните, защото е отборно и практически насочено. Задачите са предизвикателни, защото съчетават няколко науки - биология, физика и химия.

 

Следете ни за още актуални новини, своевременни обновления и полезна информация от света на олимпиадите и природните науки!