ДВЕ СРЕБРА И ТРИ БРОНЗА ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ПО ФИЗИКА В ИЗРАЕЛ

И петимата ни национали се прибират с медал на врата от юбилейното издание
на Международната олимпиада по физика

 

Юбилейната 50-а Международна олимпиада по физика (МОФ) приключва днес в Тел Авив, и се проведе между 07 и 15 юли. Състезателните дни бяха 09 и 11 юли, след които българските национали очевидно имат повод за гордост, защото на награждаването тази вечер и петимата ни физици ще се окичат с медали.  Сред конкуренията от близо 80 държави от цял свят, българските ученици си спечелиха два сребърни и три бронзови медала

Съставът на националния отбор по физика 2019 и техните отличия: 

  1. Георги Мирославов Александров, 12 кл., СМГ - сребърен медал
  2. Иво Владиславов Петров, 11 кл., СМГ - сребърен медал
  3. Алексадър Пламенов Проданов, 9 кл., ППМГ Казанлък - бронзов медал
  4. Владимира Пламенова Иринчева, 12 кл., ПЧМГ София - бронзов медал
  5. Васил Николов Николов, 10 кл., ПЧМГ София – бронзов медал

Техни ръководители на престижната Международна олимпиада са проф. Мирослав Абрашев (Физически факултет, СУ) и гл.ас. Нено Тодоров (Физически факултет, СУ).

Състезателната част на МОФ се провежда в рамките на 2 дни - теоретичен (3 задачи в няколко физични направления, за 5 часа) и практически (една или две задачи с 5-часова продължителност) кръгове. Задачите се традиционно се подготвят от страната домакин и се одобряват от международния борд.

От 1967 г., до 2019 г.  - включително - отборите по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика и участва във всички издания на олимпиадата оттогава насам. 

Всички останали състезания за сезона следете на нашия сайт и в олимпийския календар.

Тагове