Избраха най-добрите български лингвисти, които ще се състезават на Международната олимпиада в Банско

През юни бяха избрани най-добрите ученици по лингвистика, които формират националния отбор на България. Те ще се състезават на най-престижния турнир за годината - Международната олимпиада по лингвистика. Отборът ни е в състав: Константин Георгиев ( 12 клас, МГ Русе), Ванеса Калинкова ( 10 клас, ППМГ Бургас), Теодор Малчев (12 клас, СМГ), Мира Липкова (9 клас, ПМГ Силистра), Ния Димитрова (11 клас, СМГ), Николай Георгиев (11 клас, ПМГ Силистра), Рами Хенауи (12 клас, НПМГ) и Калина Иванова (9 клас, НПМГ), съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Тази година България е домакин на 20-ото юбилейно издание на олимпиадата, което ще се проведе в Банско от 21 до 29 юли.

Разширеният национален отбор по лингвистика се формира от най-добре представилите се ученици на националния кръг на олимпиадата и националното състезание. След това те преминават през допълнителен подбор и подготовка, включваща лекции и тренировъчни задачи. На финала се правят две контролни, които определят националния отбор от осем ученици.

Ръководители на отбора тази година са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ).

Константин Георгиев е ученик в 12 клас на МГ „Баба Тонка“, Русе и за втори път е част от националния отбор. Той започва да се занимава с лингвистика в 8 клас и постепенно интересът му се засилва. Вдъхновение за неговите постижения му вдъхва ръководителката му Илияна Раева. Миналата година Константин печели златен медал на Международната олимпиада, при това с шести резултат в света.

Ванеса Калинкова е ученичка в 10 клас на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, Бургас и за първи път се класира в националния отбор. Лингвистиката я заинтригува в 5 клас. Благодарение на подкрепата и вдъхновението от учителите ѝ Ганка Вътева и Динко Раднев интересът ѝ я довежда до националния отбор. Ванеса има няколко международни участия и медали от състезания по математика.

Теодор Малчев е ученик в 12 клас на СМГ „Паисий Хилендарски“ и за втори път е част от националния отбор. Той започва да се занимава с лингвистика в 9 клас благодарение на учителя си Людмил Попов. Но най-голяма помощ в развитието и подготовката му има Любомир Златков. Миналата година Теодор печели бронзов медал от Международната олимпиада по лингвистика.

Мира Липкова е ученичка в 9 клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра и това е дебютът ѝ в националния отбор. Тя започва да се явява на регионални състезания по лингвистика още от 5 клас. И благодарение на учителката си Милена Коцева тя обиква тази наука. Международната олимпиада тази година ще бъде първото световно състезание за Мира.

Ния Димитрова е ученичка в 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“ и за първи път достига до националния отбор. Тя започва още в 5 клас да се интересува от лингвистика. Посещава школи и състезания, като за своето развитие е благодарна на Людмил Попов и Любомир Златков. И за Ния тази Международна олимпиада ще бъде първото ѝ световно състезание.

Николай Георгиев е ученик в 11 клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра и също е дебютант в националния отбор. Той открива интереса си към лингвистиката в 5 клас и е благодарен на  учителката си Милена Коцева за развитието и прогреса си. За Николай това ще бъде първото му световно състезание по лингвистика, но по математика има два бронзови медала от престижната Жаутиковска олимпиада през 2022 и 2023 година.

Рами Хенауи е ученик в 12 клас в НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" и за първи път достига националния отбор. В 8 клас той открива интереса си към лингвистиката като извънкласно занимание. Започва да посещава школи и е благодарен на ръководителя си Момчил Блъсков, заради когото той все повече се занимава с лингвистика. Рами участва в редица национални и световни състезания, като по математика печели две бронзови отличия от Жаутиковската и Кавказката олимпиада.

Калина Иванова е ученичка в 9 клас в НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" и също за първи път е част от националния отбор. Тя започва да се занимава с лингвистика преди две години. Като вдъхновяващите учители, които са я запленили по тази наука са Момчил Блъсков и Василена Лазарова. До сега Калина е участвала онлайн на международно състезание по лингвистика - Online Olympiad in Linguistics 2023, където печели сребро, класирайки се на 17-о място от 619 участници.

Тази година България става столица на световната лингвистика за гимназисти. От 21 до 29 юли Банско ще бъде домакин на Международната олимпиада. Над 200 състезатели от близо 40 държави ще пристигнат у нас. Това ще бъде 20-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по лингвистика, която стартира именно в България през 2003 година, когато Боровец бе домакин на първия турнир.

 

Тагове