Избраха най-добрите български ученици по математика, които ще участват на Международната олимпиада по математика във Великобритания

В края на май бяха избрани най-добрите български ученици по математика, които ще се състезават на най-престижния турнир в света за годината. За 65-тата Международна олимпиада по математика българският национален отбор е в състав: Марин Христов (12 клас, СМГ), Ангел Христов (11 клас, ППМГ Бургас), Биляна Димитрова (12 клас, СМГ), Борис Гачевски (12 клас, СМГ), Веселин Маркович (11 клас, МГ Варна) и Виктор Костадинов (12 клас, ПЧМГ), съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Българските олимпийци ще премерят знания с над 600 ученици от повече от 110 държави от 11 до 22 юли във Великобритания.

Формирането на националния отбор се прави на база резултатите от няколко национални състезания, националния кръг на олимпиадата и финално контролно по правилата на Международната олимпиада по математика.

Ръководители на националния отбор тази година са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУБ), наблюдател е Драгомир Грозев (Пловдив). В подбора и подготовката на учениците за националния отбор по математика участват и първата и втората резерва: Илия Василев (11 клас, ПЧМГ) и Андрей Стефанов (9 клас, ПЧМГ).

Марин Христов е ученик в 12 клас в СМГ. Той за трета поредна година е част от националния отбор на България по математика. За двете си участия Марин е спечелил един златен и един сребърен медал от Международната олимпиада по математика. Интересът му към математиката започва още от 5-годишен, а на 8 години започва да участва на състезания. Човекът, който е запалил искрата към математиката е неговият учител в СМГ г-н Иван Симеонов, за когото Марин споделя, че „на него дължа всичко и искам да му отдам най-топлите си благодарности“. Най-големите успехи на Марин от международни състезания, освен златния и сребърния медал от Международната олимпиада са златни медали от Балканската олимпиада по математика, Жаутиковската олимпиада по математика и Младежката балканска олимпиада по математика. В свободното си време той обича да играе шах и футбол, да решава логически задачи или да ходи на фитнес.

Ангел Христов е ученик в 11 клас в ППМГ Бургас. Той за втори път е част от националния отбор по математика и миналата година спечели бронзов медал от Международната олимпиада. За Ангел интересът към математиката започва от малък, а в 4 клас решава, че това е предметът, с който иска да се занимава. Учителите, които са го вдъхновявали през годините са Динко Раднев и Ганка Вътева. Те са му помогнали да развие своя интерес към математиката и да го превърне в знания и опит. В състезателната си кариера Ангел до сега е участвал на редица международни състезания, като най-големите му успехи след бронзовия медал от Международната олимпиада са бронз от Балканската олимпиада и златен и два бронзови медала от Жаутиковската олимпиада. Като допълнение той се явява и на националните състезания по лингвистика и физика. Извън математиката Ангел обича да слуша музика и да ходи на планина със семейството си.

Биляна Димитрова е ученичка в 12 клас в СМГ. Тя за първи път участва в националния отбор на България по математика. За Биляна математическите състезания започват още в 5 клас, като в 9 клас влиза в сериозните турнири. Успехът си по математика тя дължи на своята учителка Линка Минчева. Биляна е участвала на доста международни надпревари, като основните й успехи са златен и сребърен медал от Европейската олимпиада по математика за момичета, златен от Жаутиковската олимпиада и бронзов от Балканската.

Борис Гачевски е ученик в 12 клас в СМГ. За него това е първото му участие в националния ни отбор. Борис от малък се интересува от математиката, като в 5 клас започва сериозно да се подготвя и да се явява на национални състезания. Най-голяма заслуга за развитието му като състезател през годините има учителката му по математика Линка Минчева, която винаги го е подкрепяла. От международни състезания Борис е спечелил златен и бронзов медал от Жаутиковската олимпиада, както и златен медал от Младежката балканиада по математика.

Веселин Маркович е ученик в 11 клас в МГ Варна. Той за втори път е част от националния отбор по математика, като трябва да се отбележи, че и за втори път е част и от националния отбор по информатика. Миналата година Веселин спечели бронзов медал от Международната олимпиада по математика. За него интересът към математиката е възникнал още от много малък, като започва сериозно да се подготвя и да участва на национални състезания в 5 клас, след като е бил приет в МГ Варна. Основните виновници, Веселин да се занимава със състезателна математика са учителите му г-жа Веселина Тодороска и г-н Дико Суружон. Освен бронзовото отличие от Международната миналата година, Веселин е печели и сребърни медали от RMM (Romanian Masters of Mathematics) и Балканиадата по математика и сребърен медал от Младежката Балканиада по математика. Към това трябва да добавим и редица медали по информатика.

Виктор Костадинов е ученик в 12 клас в ПЧМГ. Той за първи път е част от националния ни отбор по математика. И при него интересът е започнал още от много малък, като вече в 8-9 клас решава сериозно да се заеме с участия по силни математически състезания. Най-голяма заслуга за успехите на Виктор имат неговите учители по математика г-н Добри Данков и г-жа Ирина Шаркова. На международната състезателна сцена той е печелил до сега два бронзови медала от Жаутиковската олимпиада, втора и трета награда от Европейската математическа купа, както и почетна грамота от Балканската олимпиада по математика.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес.

През 2023 година българите завоюваха 6 медала – златен, сребърен и 4 бронзови. Общо до сега на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 303 медала: 57 златни, 127 сребърни, 119 бронзови медала!

Тагове