Изложбата с българските олимпийци по природни науки „Моите будители“ гостува в МОН

На 18 юли в Министерството на образованието и науката министър Галин Цоков откри финалното представяне на изложбата с българските олимпийци по природни науки и техните ръководители „Моите будители“. В нея са представени 14 национални отбора с част от най-добрите български ученици за 2023 г., които са спечелили медали за страната ни от най-престижните международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика.

Изложбата е част от проекта на ФАНТАСТИКО ГРУП „Моите будители“ и е създадена в партньорство със Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

От 1 ноември 2023 г. изложбата гостува на 11 различни локации в 7 града в страната. Хиляди ученици, учители, родители и граждани посетиха представянето й пред Народния театър „Иван Вазов“ в София, в Нов български университет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, НМУ „Любомир Пипков“, Летище София, Културен дом НХК в Бургас, община Варна, Плевен, Русе, Силистра и Шумен. Навсякъде изложбата бе посрещната с голям интерес и успя да привлече много посетители.

Финалното представяне на изложбата с българските олимпийци беше открито от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. „Тези фотографии ни показват, че в нашето съвременно образование има огромен потенциал – че ние можем повече и можем да го направим по-добре. Просто трябва да вярваме в нашите сили и възможности и да работим упорито… Представянето на нашите олимпийци по природни науки може да се разгледа като съвременно будителство. Те представят България по света по най-добрия начин и са будители, които носят българския флаг на раменете си при всяко едно награждаване“, каза той по време на събитието.

Проф. Цоков подчерта, че будители са и хората, които стоят най-близко до състезателите - техните треньори, ръководители на отбори и учители. „Това са професионалисти, които показват, че съвременното образование не е свързано само с възпроизвеждане на знания и с разширяване на тези знания, а преди всичко с мотивиране на децата - да се поддържа хоризонт пред тях, че те могат да се справят с трудни ситуации и да се борят с най-добрите в света. Това не може да го направи друг, освен будител - човек, който е отдаден на идеята“, изтъкна министърът на образованието и науката.

По време на откриването присъстваха част от олимпийските медалисти по природни науки и техни ръководители. Гост на събитието беше и изпълнителният директор на „Фантастико груп“ Светослав Гаврилов.

Само за 2023 година от всички международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала.

„Много се радвам, че беше организирана такава инициатива, тъй като тя помага да се популяризират олимпийските науки и така да събуди повече интерес към състезанията, към науката и повече деца да се развиват в тази област. Смятам, че е много хубаво, че тази изложба ще продължи да се организира, така че да могат всички деца и учители да се вдъхновяват“, каза по време на събитието Крум Александров, златен медалист от Международната олимпиада по химия.

Поради прекрасното послание на изложбата и вдъхновяващия пример на някои от най-добрите ученици по природни науки и техните ръководители, организаторите от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и „Фантастико груп“ решиха да я превърнат в ежегодно събитие, което ще продължи като специално издание на проекта „Моите будители“ под надслов „Фантастични умове“.

От днес към изложбата като партньор се включва и Министерството на образованието и науката. Целта е да се разшири обхватът на градовете и училищата, които ще могат да се запознаят с постиженията на олимпийските отбори по природни науки чрез изложбата през следващата учебна година. Партньорството между СООПН и МОН през последната година допринесе за подобряване на подбора и подготовката на олимпийците ни по природни науки. Споразумението за партньорство за изложбата е в продължение на подписания по-рано през годината „Меморандум за разбирателство“ между МОН и СООПН за партньорство в общата кауза за подпомагане на българските отбори по природни науки по време на техния подбор, подготовка и участие на международни олимпиади, както и за популяризиране на техните успехи.

„Много се радваме, че наш партньор от тази година ще бъде Министерството на образованието и науката. Посланието на излолжбата, е че с много труд, с много желание и с много отдаденост на науката, и разбира се, с правилните учители и правилните ръководители, се постигат прекрасни резултати, които са видими на световно ниво“, каза Вълкан Горанов, изпълнителен директор на СООПН.

Друг основен партньор на изложбата е „Столична община“, благодарение на която през есента изложбата ще бъде открита на едно от най-привлекателните външни пространства за младите хора в София – Мостът на НДК.

Целта на организаторите е всяка година да бъдат представяни най-добрите олимпийци по природни науки и техните ръководители, които са вдъхновяващ пример за много ученици в страната.

Проектът „Моите будители“ на ФАНТАСТИКО ГРУП представя вдъхновяващи личности със забележителни постижения и подкрепя каузи в сферата на образованието и културата. През 2023 г. инициативата се проведе за трета поредна година, като до този момент са дарени 150 000лв. Автор на фотографиите в проекта от създаването му е фотографът Костадин Кръстев-Коко.

 

Предстоящите Международни олимпиади по природни науки за 2024 година са:

11 – 22 юли 2024 г.  - Великобритания, Бат – Международна олимпиада по математика

21 – 30 юли 2024 г. - Саудитска арабия, Риад – Международна олимпиада по химия

21 юли – 27 юли 2024 г. - Иран, Isfahan – Международна олимпиада по физика

23 – 31 юли 2024 г.  - Бразилия, Бразилия – Международна олимпиада по лингвистика

9 – 15 август 2024 г. – България, Бургас – първа Международна олимпиада по изкуствен интелект

17 – 27 август 2024 г.  - Бразилия, Рио де Жанейро -  Международна олимпиада по астрономия и астрофизика

1 – 8 септември 2024 г.  - Египет, Александрия – Международна олимпиада по информатика