КОИ СА ПЪРВЕНЦИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ПО БИОЛОГИЯ?

| Галерия

От 30 март до 1 април 2018 г. град Ямбол бе домакин на 43-атата Национална олимпиада по биология. Участие взеха повече от 100 ученици от 20 области на страната, разделени в две възрастови групи: от 7 и 8 клас, и от 9 до 12 клас. Състезанието протече в два етапа - По традиция финалният кръг на състезанието включва теоретичен тест (95 задачи с подусловия) и 4 практически задачи (биохимия и генетика, клетъчна и тъканна биология, анатомия, физиология и биоразнообразие на растенията и животните). Представянето на участниците бе оценявано от национална комисия от експерти по биология и здравно образование.

Шампион на тазгодишната олимпиада е Ваня Миланова, 12-класничка от НПМГ и участник в Международната по биология 2017 г. в Ковънтри. Заедно с Люляна Гинева (II АЕГ), Стоян Анастасов (НПМГ), Виктор Георгиев (НПМГ), лауреатите получават право да използват абсолютно отличните си оценки от НО като резултат от кандидатстудентски изпит във всички ВУЗ-ове в страната с приемен изпит по биология.

На база на резултатите от състезанието бе определен и съставът на Разширения национален отбор по биология. В него влизат десетте състезатели от 2-ра възрастова група с най-добър резултат.

Предстои допълнителен подбор, на база на който ще бъде избран съставът на Националния отбор по биология - четиримата ученици, които ще представят страната ни на 29-ата Международна олимпиада по биология между 15 и 22 юли 2018 г. в Техеран, Иран. Всички предстоящи състезания вижте тук.

Разширен отбор 2018:

  1. Ваня Иванова Миланова, 12 клас, НПМГ София
  2. Люляна Маринова Гинева, 12 клас, 2 АЕГ София
  3. Стоян Георгиев Анастасов, 12 клас, ППМГ Бургас
  4. Виктор Вальов Георгиев, 12 клас, НПМГ
  5. Здравко Пламенов Иванов, 11 клас, СМГ
  6. Десислава Илиянова Илиева, 10 клас, СМГ
  7. Илиян Калинов Кънчев, 12 клас, ЗПМГ Варна
  8. Иван Георгиев Георгиев, 11 клас, НПМГ
  9. Никола Миленов Димитров, 10 клас, ППМГ Бургас
  10. Симеон Емилов Григоров, 12 клас, СУ "Георги Измирлиев" Горна Оряховица
Тагове