Най-добрите български лингвисти спечелиха 4 медала от Международната олимпиада в Банско

| Галерия

Най-добрите български ученици по лингвистика спечелиха 4 медала и почетна грамота от най-престижния турнир за годината – Международната олимпиада по лингвистика. През 2023 г. България бе домакин на 20-ото юбилейно издание на световната надпревара. За една седмица в Банско се събраха над 200 състезатели от близо 40 държави. Българските ученици спечелиха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал, както и 1 почетна грамота, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Златният медал завоюва Константин Георгиев ( 12 клас, МГ Русе), той бе отличен и с грамота за най-добро решение на една от задачите. Сребърните отличия са за Теодор Малчев (12 клас, СМГ) и Рами Хенауи (12 клас, НПМГ), бронзът е за Николай Георгиев (11 клас, ПМГ Силистра), а почетната грамота е за Ния Димитрова (11 клас, СМГ). На Ванеса Калинкова ( 10 клас, ППМГ Бургас), Мира Липкова (9 клас, ПМГ Силистра) и Калина Иванова (9 клас, НПМГ) не им достигна малко, за да влязат в зоната на наградите. Ръководители на отбора са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ и СМГ).

Ето повече за българските ученици:

Константин Георгиев е ученик в 12 клас на МГ „Баба Тонка“, Русе и за втори път е част от националния отбор. Той започва да се занимава с лингвистика в 8 клас и постепенно интересът му се засилва. Вдъхновение за неговите постижения му вдъхва ръководителката му Илияна Раева. Миналата година Константин печели златен медал на Международната олимпиада, при това с шести резултат в света.

Ванеса Калинкова е ученичка в 10 клас на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, Бургас и за първи път се класира в националния отбор. Лингвистиката я заинтригува в 5 клас. Благодарение на подкрепата и вдъхновението от учителите ѝ Ганка Вътева и Динко Раднев интересът ѝ я довежда до националния отбор. Ванеса има няколко международни участия и медали от състезания по математика.

Теодор Малчев е ученик в 12 клас на СМГ „Паисий Хилендарски“ и за втори път е част от националния отбор. Той започва да се занимава с лингвистика в 9 клас благодарение на учителя си Людмил Попов. Но най-голяма помощ в развитието и подготовката му има Любомир Златков. Миналата година Теодор печели бронзов медал от Международната олимпиада по лингвистика.

Мира Липкова е ученичка в 9 клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра и това е дебютът ѝ в националния отбор. Тя започва да се явява на регионални състезания по лингвистика още от 5 клас. И благодарение на учителката си Милена Коцева тя обиква тази наука. Международната олимпиада тази година ще бъде първото световно състезание за Мира.

Ния Димитрова е ученичка в 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“ и за първи път достига до националния отбор. Тя започва още в 5 клас да се интересува от лингвистика. Посещава школи и състезания, като за своето развитие е благодарна на Людмил Попов и Любомир Златков. И за Ния тази Международна олимпиада ще бъде първото ѝ световно състезание.

Николай Георгиев е ученик в 11 клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра и също е дебютант в националния отбор. Той открива интереса си към лингвистиката в 5 клас и е благодарен на  учителката си Милена Коцева за развитието и прогреса си. За Николай това ще бъде първото му световно състезание по лингвистика, но по математика има два бронзови медала от престижната Жаутиковска олимпиада през 2022 и 2023 година.

Рами Хенауи е ученик в 12 клас в НПМГ “Акад. Любомир Чакалов” и за първи път достига националния отбор. В 8 клас той открива интереса си към лингвистиката като извънкласно занимание. Започва да посещава школи и е благодарен на ръководителя си Момчил Блъсков, заради когото той все повече се занимава с лингвистика. Рами участва в редица национални и световни състезания, като по математика печели две бронзови отличия от Жаутиковската и Кавказката олимпиада.

Калина Иванова е ученичка в 9 клас в НПМГ “Акад. Любомир Чакалов” и също за първи път е част от националния отбор. Тя започва да се занимава с лингвистика преди две години. Като вдъхновяващите учители, които са я запленили по тази наука са Момчил Блъсков и Василена Лазарова. До сега Калина е участвала онлайн на международно състезание по лингвистика – Online Olympiad in Linguistics 2023, където печели сребро, класирайки се на 17-о място от 619 участници.

Тагове