Най-добрите български ученици по астрономия участват на Международната олимпиада в Китай

В неделя вечер от летище София заминаха най-добрите български ученици по астрономия, които ще участват в най-престижното си състезание за годината. Международната олимпиада по астрономия тази година се провежда присъствено в Китай и събира ученици от цял свят, които за една седмица се състезават в няколко кръга, за да излъчат най-добрите. Участниците са разделени в две групи – младша и старша.

Тази година отборът на България е в състав Лора Лукманова (СМГ, София), Мартин Недев (ПМГ, Хасково), Светослав Арабов (МГ, Варна), Миглена Меркулова (МГ, Варна), Атанас Митрев (ЕГ, Кърджали), Елена Йорданова (МГ, Русе), Стела Бинева (ПМГ, Хасково) и Красимир Станков (МГ, Русе). Техни ръководители са Ева Божурова (НАОП Варна) и Никола Каравасилев (ПЧМГ).

Миналата година надпреварата се проведе онлайн и всичките десет български участници се представиха страхотно и спечелиха медали.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

 

Тагове