Най-добрите ученици по химия ще представят България на международната олимпиада

Този месец бяха избрани най-добрите български ученици по химия, които формират националния отбор за участие в Международната олимпиада по химия. Това са Виктор Лилов (11 клас, СМГ), Крум Александров (12 клас, МГ Плевен), Преслав Георгиев (11 клас, СМГ) и Явор Христов (11 клас, СМГ). Те ще представят България на най-силния турнир по химия в света от 16 до 25 юли в Швейцария.

Ръководители на олимпийците ни са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултет по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Виктор Лилов е ученик в 11 клас на СМГ. Той за първи път е част от националния отбор по химия. През тази година Виктор успя да влезе и в отбора по биология. Интересът му към химията започва в 9 клас. Първоначално е учил химия, за да си помогне да стане по-добър биолог, но постепенно е решил да участва в националната олимпиада и по двата предмета. Учителят, който най-много му е помогнал да израсте като химик, е Борис Толев. Виктор е участвал на две международни състезания до момента – Европейската олимпиада по експериментални науки EOES и Международната менделеевска олимпиада по химия (2023 г.), където печели съответно бронз и сребро.

Крум Александров е ученик в 12 клас в МГ „Гео Милев“ Плевен и за втора поредна година е част от националния отбор по химия. Той започва да се интересува от химия още в 6 клас, като от 7 клас редовно участва в националната олимпиада. Крум е благодарен на учителката си Калинка Бенова, която е видяла потенциала му и го е изградила като химик и състезател през годините. Досега Крум е печелил сребърен медал от Европейската олимпиада по експериментални науки (EOES 2021), както и от Международната олимпиада по химия миналата година. От Международната менделеевска олимпиада по химия от тази година Крум отново се завръща със сребро, като се класира на 13 място и е втори сред сребърните медалисти.

Преслав Георгиев е ученик в 11 клас на СМГ и за първи път е част от националния отбор по химия. Той започва сериозно да влиза в сферата на химията в 8 клас. Учителят му Борис Толев е основният виновник за развитието му като химик. След посещения на школи решава да се включи и в националната олимпиада, където печели призови класирания. Първото му международно състезание е Европейската олимпиада по експериментални науки (EOES) миналата година, когато отборът му печели бронзово отличие. Тази година Преслав печели сребърен медал от Международната менделеевска олимпиада по химия.

Явор Христов е ученик в 11 клас в СМГ и за втори път е част от националния отбор по химия. Той от малък се интересува от природни науки, а в 7 клас, когато химията стават отделен предмет, разбира, че това неговото призвание. Огромно влияние за откриването и развитието на интереса му оказа учителят по химия Борис Толев. Миналата година Явор печели сребърен медал от Международната олимпиада по химия. Той също така печели сребро от Международната олимпиада на Мегаполисите през 2021 г., отборен златен медал от Европейската олимпиада по експериментални науки (EOES) и сребърно отличие от Международната менделеевска олимпиада по химия (2023 г.).

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и като редовен участник от следващата 1969 г. в Полша. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1973 г. и 1981 г.

Тагове