Най-добрите ученици по химия ще представят България на Международната олимпиада по химия в Саудитска Арабия

През май бяха избрани най-добрите български ученици по химия, които формират националния отбор за участие в Международната олимпиада по химия. Това са Виктор Лилов (12 клас, СМГ), Преслав Георгиев (12 клас, СМГ), Явор Христов (12 клас, СМГ) и Никола Нинков (10 клас, СМГ), съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Те ще представят България на най-престижния турнир по химия в света от 21 до 30 юли в Саудитска Арабия.

Ръководители на олимпийците ни са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултет по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“. В подбора и подготовката на учениците за националния отбор по химия участват и доц. д-р Христо Чанев, гл. ас. д-р Светослав Аначков, гл. ас. д-р Даниела Цекова, доц. д-р Никола Бурджиев, ас. д-р Марко Костадинов, гл. ас. д-р Вяра Велчева – преподаватели във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Миналата година националният отбор по химия направи най-силното си представяне в историята на Международната олимпиада, като спечели 2 златни и 2 сребърни медала.

Виктор Лилов е ученик в 12 клас в СМГ. Той за втори път е част от националния отбор по химия, като миналата година спечели златен медал от Международната олимпиада. Виктор започва да се занимава с химия в 9 клас, когато взима участие в националните кръгове на олимпиадата. Най-голям интерес първоначално предизвиква в него органичната химия. А учителят с най-голям принос в развитието му е г-н Борис Толев. Виктор е един от най-добре представилите се олимпийци по природни науки през 2023 г. Той бе част от националните отбори и по химия и по биология. Виктор спечели златен медал от Международната олимпиада по химия, сребърен медал от Международната по биология и сребърен медал от Международната Менделеевска по химия. През пролетта на тази година той спечели и златен медал от Международната Менделеевска по химия, което го превърна в първия български ученик със златни медали от двете най-престижни световни състезания по химия. Също така с медалите, спечелени по химия и биология Виктор е първият ни олимпиец, печелил отличия едновременно от двата най-силни международни турнира по биология и химия в една година.

Преслав Георгиев е ученик в 12 клас на СМГ. Той също за втори път достига до националния отбор на България по химия, като миналата година спечели сребърен медал от Международната олимпиада. Преслав се интересува от химия още от 8 клас, когато учителят му Борис Толев го насърчава да се интересува от наука и да влезе в националните състезания, където още в 8 клас печели национален златен медал. Миналата година Преслав се размина на съвсем малко да стигне златен медал от Международната олимпиада и тази година си е поставил за цел да подобри постижението си от предния път. Също така той има в актива си и спечелени сребърен и бронзов медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия съответно за 2023-а и 2024 година.

Явор Христов е ученик в 12 клас в СМГ. Той за трети път достига националния отбор по химия. За двете си участия до тук той е спечелил два сребърни медала от Международната олимпиада. Явор от малък се интересува от природните науки, а в 7 клас избира химията за свое призвание. Учителят му Борис Толев е човекът, на когото дължи голяма част от знанията си, ентусиазма и мотивацията да преследва нови познания в химията. Явор е участвал в доста световни турнири по химия като най-основните му успехи са двата сребърни медала от Международната олимпиада по химия през 2022-а и 2023 година, както и две сребърни отличия от Международната Менделеевска олимпиада (през 2023-а и 2024-а). Той споделя, че медалите са голямо признание за положените усилия, но знанията и опитът, които е натрупал през годините покрай състезанията, ще му помогнат много в бъдещото му развитие в сферата на природните науки.

Никола Нинков е ученик в 10 клас в СМГ. Той за първи път е част от националния отбор по химия. Интересът му към химията започва в 6 клас, като в 7 клас Никола започва да се състезава на националните кръгове на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Основна роля за неговото развитие в науките през годините изиграва класната му Румяна Караджова, която го подкрепя още от 6 клас. За Никола участието на Международната олимпиада по химия ще е първото му голямо и престижно световно състезание до сега. Извън химията той се занимава със смесени бойни спортове и катерене.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и като редовен участник от следващата 1969 г. в Полша. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1973 г. и 1981 г.

Тагове