НЕВЕРОЯТНИ ХИМИЦИ: ЗЛАТО, СРЕБРО И ДВА БРОНЗА ГРАБНАХА ОЛИМПИЙЦИТЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА В ПАРИЖ

Преди повече от 50 години стартът на международната състезателна химия е дадена в Чехословакия. Тази година 51-ото издание на Международната олимпиада по химия се проведе във френската столица Париж, а България отново бе представлявана от четиримата си най-добри ученици в сферата. Сред конкуренция от 80 други държави от цял свят, Евгени, Камен, Дамян и Михаил надскочиха дори успеха на миналогодишния отбор (през 2018 г. българският национален отбор донесе комплект злато, сребро и бронз). Тази година равносметката е 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала! 

Националният отбор за 2019 г. бе в следния състав:

  • Евгени Стателов, 12 клас, ЕГ „Пловдив” - златен медал
  • Камен Петров, 12 клас, НПМГ София - сребърен медал
  • Дамян Францов, 11 клас, СМГ - бронзов медал
  • Михаил Паскалев, 12 клас, НПМГ София - бронзов медал

Техни ръководители на престижната МОХ са доц. д-р Донка Николова Ташева (ляво) и  доц. д-р Пенка Василева Цанова (дясно). 

Евгени и Камен участваха и на Международната в Прага и Братислава през юли 2018 г., и са, съответно, сребърен и бронзов медалисти. Церемонията по награждаването се проведе в понеделнишката вечер на 29 юли, и очакваме отбора на родна земя още на следващия ден. 

Участието на химиците на МОХ и ММОХ не би било възможно без подкрепата на Telus International.

Престижното състезание традиционно се състои от две 5-часови части: теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 г. насам отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация „Америка за България“. Това позволява на учениците да бъдат много по-конкурентноспособни в експерименталния кръг на олимпиадата.


България и Международната олимпиада по химия 

МОХ се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г.

Снимки: Донка Ташева и IChO 2019

Камен Петров

Михаил Паскалев

Тагове