Олимпийските отбори по астрономия и астрофизика разкриха тайните на звездното небе пред любители

| Галерия

Вчера, с помощта на инсталирани телескопи, ръководители и състезатели демонстрираха най-интересните небесни кътчета от 21:00ч. до 23:00ч. пред НДК

В сряда вечер нощното небе над София оживя с вълнуващи истории за далечни планети и съзвездия, които ръководителите на олимпийските отбори по астрономия и астрофизика разкриха. Десетки желаещи да видят звездите отблизо се събраха в градинката пред Националния Дворец на Културата. „В момента звездното небе е увенчано с огърлица от диамантите – Сатурн, Марс и Юпитер. Благодарение на телескопите, които получихме с любезното съдействие на СРООПН и Фондация „Америка за България“, видяхме пръстените на Сатурн, червеникавия цвят на пустинята на Марс и характерните ивици на Юпитер. В събитието взеха активно участие и нашите млади олимпийски таланти“, разказва Алексей Стоев, ръководител на Националния отбор по астрономия. 

Въпреки че е извънкласна дисциплина, астрономията е изключително важна за разбирането на Космоса от децата и младите хора. Това е и причината да организираме събитие, което ще даде възможност на всеки да се докосне до едно необятно пространство, което вълнува човека от зараждането на човешката цивилизация. 

Съставите на националните отбори по астрономия и астрофизика за 2016 г. вече са избрани. Ето кои са техните членове:

 Национален отбор по астрономия

  1. Владимира Иринчева, 10 клас ПЧМГ, гр. София
  2. Петър Димтиров, 10 клас НПМГ, гр. София
  3. Стефан Иванов, 10 клас,  ПМГ. гр. Бургас
  4. Бойко Борисов, 10 клас, СМГ, гр. София
  5. Георги Александров, 10 клас, СМГ, гр. София
  6. Борис Панайотов, 9ти клас, СМГ, гр. София
  7. Калина Георгиева, 9ти клас, МГ, гр. Варна
  8. Атанас Стефанов, 10ти клас, ОМГ, гр. Пловдив

Национален отбор по астрофизика

  1. Александър Атанасов, 12 клас, МГ, гр. Плевен
  2. Виктор Мирев, 12 клас, МГ, гр. Варна
  3. Бойко Борисов, 10 клас, СМГ. гр. София
  4. Теодор Алексиев, 12 клас, СМГ, гр. София
  5. Феодор Кономаев, 11 клас, МГ, гр. Варна

Тази година България ще бъде домакин на Международната олимпиада по астрономия, която ще се проведе от 5 до 13 октомври в Пловдив. Международната олимпиада по астрофизика ще се проведе през декември в Индия.

Тагове