ОЛИМПИЙСКИЯТ ОТБОР ПО ЛИНГВИСТИКА ДОНЕСЕ ПЕТ МЕДАЛА ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА В ИНДИЯ

| Галерия

България се представя с два отбора, като един от основателите на олимпиадата. 

Състезателите пристигат на 1 август (понеделник) в 11:55 часа на Терминал 2,  Летище „София”

Един златен, два сребърни, два бронзови медала и една почетна грамота са отличията на олимпийския отбор от Международната олимпиада по лингвистика, проведена от 24 до 30 юли в Майсор, Индия. Всяка в олимпиадата участват два наши отбора, тъй като България е сред основателите на тази олимпиада. Радваме се, че състезателите напомнят приноса ни с добрите си резултати. Златният медал на Кристиян Георгиев е изключително високо постижение. Сред 30 регистрирани държави и 173 участници от цял свят българският отбор успява да се справи със задачи, свързани с анализиране на непознати езици и езикови явления, представени чрез математически модели.    

Олимпийските отбори по лингвистика тази година са в сленият състав:

Отбор 1:

  1. Цветелина Стефанова, 8 кл., СОУЕЕ Русе – бронзов медал
  2. Здравко Иванов, 9 кл., СМГ – почетна грамота
  3. Михаил Пасков, 12 кл., 91 НЕГ, София – сребърен медал
  4. Тина Владимирова, 11 кл., СМГ – сребърен медал

Отбор 2:

  1. Кристиан Георгиев, 12 кл., ОМГ, Пловдив  - златен медал
  2. Надежда Димитрова, 11 кл., 128 СОУ София – бронзов медал
  3. Асел Исмолдаева, 10 кл., МГ "П. Берон", Варна
  4. Борислав Георгиев, 12 кл., 164 ГПИЕ София

Петима от осемте състезатели, сред които Тина Владимирова, Надежда Димитрова, Борислав Георгиев, Кристиан Георгиев и Здравко Иванов, са взимали участие в Международната олимпиада и в предишни години. През 2015 г. Международната олимпиада се проведе в България и нашите ученици спечелиха 1 златен, три сребърни и три бронзови медала.

Ръководител на отбора от 2003 г. насам е инж. Александър Велинов - преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г. и председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008г., председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г. Тази година участие в подготовката на отборите взе и Илияна Раева.

Международната олимпиада по математическа лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в к.к. Боровец. Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 50 медала – 12 златни, 16 сребърни и 22 бронзови. Тези заслуги правят България третата поред държава в ранглистата за всички времена. От 2010 г. насам подготовката и участието на България в Международната олимпиада по лингвистика се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Състезателите пристигат 1 август (понеделник) в 11:55 часа на Терминал 2, Летище „София” с полет от Доха.

 

Тагове