Определиха националния отбор по физика в Разград

10 момчета влизат в разширения национален отбор по физика на България. Това стана ясно след обявяването на резултатите от 49-тата Национална олимпиада по физика, която се проведе в Разград.


Състезанието продължи два дни, вчера задачите бяха теоретични, а днес бяха експерименталните задачи, до които бяха допуснати 20-те най-добри участници – обясни председателят на оценяващата комисия доц.д-р Виктор Иванов. След втори кръг е сформиран и националният отбор по физика.


Безапелационно на първо място е класиран Димитър Ружев – дванадесетокласник от СМГ-София с 93,45 точки. Десетокласникът Бойко Борисов от СМГ е на второ място със 78,80 точки, трети е Александър Атанасов от МГ“Гео Милев“-Плевен, в разширения национален отбор са още: Александър Иванов от СМГ-София, Руско Русков от ПТПАЕ-Бургас, Иван Димитров от МГ-Пловдив, Георги Александров от СМГ-София, Мартин Игнатов от НПМГ-София, Таквор Баронян от Дарби Колидж-София и Александър Стоилов от СМГ-София.


През юни десетимата ще участват в още една двуседмична селекция, след която ще бъдат определени петимата членове на националния отбор. Те ще представляват България на Международната олимпиада в Индонезия през юли. Отборът ще бъде ръководен от двама от членовете на Националната комисия на олимпиадата: проф. Мирослав Абрашев и гл.ас. Нено Тодоров.


Резултатите на първите 20 дванадесетокласниците с най-добри постижения на олимпиадата се считат за приемен изпит по физика в Софийския университет, а най-добрите 10 получават звание „Лауреат на МОН“ – уточни доц. Иванов.

 

Източник: dariknews.bg

Тагове