Отборите по информатика - шампиони и вицешампиони на Балканските олимпиади 2018

Всички български състезатели се завръщат с медали, нареждайки страната ни на челни позиции в отборното класиране. Два златни, един сребърен и един бронзов при младежите, и един златен итри сребърни при старша възраст.

Отборите пристигат в България вечерта на 12 юли, а церемонията по награждаването също е този следобед от 17 ч.
 

26 + 12 = 8 + 8. Сложното уравнение далеч не е такова - двете паралелни Балканиади наредиха България отново на челните места, с общо 8 медала за 8-те български олимпийци по състезателна информатика.

Тази година две от най-важните състезания в региона обединиха сили и се проведоха под един покрив - Балканската за старша възраст и Младежката балканска олимпиади по информатика (БОИ и МБОИ). Между 7 и 13 юли в румънския град Тимишоара се състояха паралелно съответно 26-отото и 12-ото издания на балканските надпревари по информатика.
Традиционно държавата ни се представя достойно в надпреварата, нареждайки се в челните позиции на полуострова.  И тази година високите резултати отно са налице - първо място в отборното класиране за младежкия отбор и второ място за старшия, с 4 медала на “Малката” Балканиада и още 4 в рамките на “Голямата”.
През изминалата седмица двата български отбора мериха сили съответно с 8 и 13 други делегации от Балканите, сред които Сърбия, Гърция, Молдова, Черна гора и др. Двата национални отбора на Балканиадата бяха в следните състави:

МБОИ:

  • Андон Ивайлов Тодоров, 8 клас, СМГ, София - златен медал
  • Виктор Ивайлов Кожухаров, 9 клас, ПМГ Русе - златен медал
  • Георги Георгиев Петков, 8 клас, СМГ, София - сребърен медал
  • Константин Каменов Каменов, 8 клас, СМГ, София - бронзов медал

БОИ:

  • Александър Тонев Кръстев, 11 клас,  МГ Варна - златен медал
  • Виктор Николаев Терзиев, 12 клас, СМГ -  сребърен медал
  • Мартин Даниел Копчев, 8 клас, ПМГ Габрово - сребърен медал
  • Радослав Стоянов  Димитров, 11 клас, МГ Пловдив - сребърен медал


Ръководители на отборите са съответно гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Руско Шиков (Школа "Шикови", Ямбол) за БОИ, и Пламенка Христова (Русенски университет) и Петър Пламенов Петров (София) - МБОИ.

Всички състезатели са с опит в международни, балкански и европейски формати през последните няколко години. На младежкия отбор предстои да се изправи пред конкуренцията на втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI по-късно този месец в Русия, а на по-големите -  на Международната по информатика в Япония в началото на септември.

Всички резултати и новини от предстоящи и изминали състезания следете на нашия олимпийски календар.


До 2017 г.  олимпийските състезатели по информатика са спечелили от участията си в БОИ общо 20 златни, 25 сребърни и 20 бронзови медали. България се включва във всички нейни издания с изключение на едно, и е била домакин през 1995, 2004, 2009 и 2015 г.
Младежката Балканиада е по-нов формат, за първи път се провежда през 2007 г. в Белград, Сърбия. До 2017 г. отборът е  донесъл на страната ни над 40 медала.

Тагове