Отлично представяне и 4 медала за българските ученици от Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI

Най-добрите български младежи по информатика направиха отлично представяне и спечелиха 4 медала от един от най-престижните турнири в Европа. На Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI родните ученици спечелиха 1 златен, при това с абсолютно първо място на турнира, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Тази година турнирът се проведе присъствено в Грузия, където младежите ни на възраст до 15,5 години се конкурираха с 92 състезатели от 24 държави, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Златният медал и абсолютното първо място на турнира завоюва Андрей Стефанов (8 клас, ПЧМГ). Среброто взе Серкан Рашид (8 клас, ППМГ Шумен и Школа А&Б), а бронзовите отличия заслужиха Симона Христова (9 клас, ППМГ Шумен и Школа А&Б) и Иво Иванов (8 клас, ППМГ Шумен и Школа А&Б). Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Димитър Добрев (Шуменски университет и Школа А&Б).

Заедно с отбора в Грузия е и д-р Бисерка Йовчева (почетен професор на Шуменския университет и ръководител на Школа А&Б), която е съосновател и тази година бе избрана за президент на Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI.

Веднага след награждаването ръководителят Илиян Йорданов коментира: „Едно от най-добрите представяния на България на EJOI и за първи път имаме първенец на олимпиадата! След седмица изпълнена с премеждия и много емоции, нашите деца се представиха превъзходно.

Това отлично представяне резултира и в 3то място в неофициалното отборно класиране по медали. Поздравления на участниците и всички техни учители, ръководители и ментори. Желаем да продължават с успехите“

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика ЕJOI (ejoi.org) се проведе в София от 7 до 13 септември 2017 г. В нея участваха отбори от 22 страни членки на Съвета на Европа. В реализацията на ЕJOI участваха 90 души – инициативен, организационен, технически и научен комитет, Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и доброволци. Патрони на първото издание на ЕJOI бяха президентът на Република България Румен Радев, Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество и Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта.

Тагове