Отлично представяне и пълен комплект медали за българските ученици на Международната Менделеевска олимпиада по химия

След изключително силно представяне български ученици спечелиха пълен комплект медали от Международната Менделеевска олимпиада по химия. Родните гимназисти завоюваха 3 медала – 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов, както и почетна грамота, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Златният медал е втори за България в историята на олимпиадата, която тази година посрещна 151 състезатели от 29 държави в Китай от 21 до 26 април. Менделеевската олимпиада е сред най-престижните турнири по химия в света.

Златният медал спечели Виктор Лилов (12 клас, СМГ), среброто заслужи Явор Христов (12 клас, СМГ). Бронзовото отличие е за Преслав Георгиев (12 клас, СМГ), а Ивайло Къртев (11 клас, МГ Пловдив) спечели почетна грамота. Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.

Състезателната програма на Международната Менделеевска олимпиада по химия включва два теоретични кръга и един практически кръг. На първия теоретичен кръг на участниците работят върху 8 задачи от различни области на химията. На втория теоретичен кръг участниците работят върху материал, структуриран в 5 отделни области на химията – Неорганична химия, Аналитична химия, Физикохимия, Органична химия, и Химия на живота и полимери. За всяка от тези области са дадени по 3 задачи.

В неофициалното класиране след теоретичните кръгове тази година и четиримата български състезатели влизат в зоната на медалите както следва – Виктор със златен, Преслав и Явор със сребърни, а Ивайло с бронзов резултат, което ги отрежда на още по-високо място спрямо конкуренцията от отлично подготвени ученици от цял свят.

Състезанието се провежда от 1992 г, а първото участие на България в състезанието е през 2004 г. Традиционно участниците в отборите са избрани от най-добре класиралите се ученици в Националната олимпиада по химия.

Заедно с медалите от тази година активът на България на Международната Менделеевска олимпиада по химия е 2 златни, 15 сребърни и 45 бронзови отличия.

Тагове