Пет отличия за българския олимпийския отбор по физика на Международната олимпиада в Швейцария

Пореден повод за гордост са новите отличия, които състезателите от българския национален отбор по физика донесоха след 47-мата Международна олимпиада, която се проведе от 10 до 18 юли в Цюрих, Швейцария. Сред 87 държави и близо 400 участници, състезателите от българския олимпийски отбор се прибират с пет отличия.

Голямото събитие, което се състоя в Цюрих, Швейцария от 10 до 18 юли, отличи петимата ученици с един сребърен медал, три бронзови медала и едно признание с висок статут, каквато е почетна грамота. За пореден път този сезон имаме брой отличия, който отговаря на броя на състезателите. Това е най-голямото доказателство за личната мотивация и приноса на всеки един от тях в отборната работа. Ключова роля за успеха имат и ръководителите на отбора по физика – Виктор Иванов и Мирослав Абрашев. Тази година състезателите получиха възможността да се подготвят в нова оборудвана лаборатория. Центърът за подготовка на ученици и учители предлага необходимите съоръжения за изследване и решаване на задачи. 

Тази година олимпийския отбор по физика е в следния състав:

  1. Дилян Христов, 12. клас, НПМГ София – сребърен медал
  2. Александър Кратинов, 12 клас, 4. ЕГ Варна – бронзов медал 
  3. Александър Иванов, 11. клас, СМГ – бронзов медал
  4. Александър Щедритски, 12. клас, СМГ – бронзов медал
  5. Никола Пулев, 12. клас, СМГ – почетна грамота

Международната олимпиада по физика се учредява през 1967 г. България участва във всички издания на олимпиадата от тогава насам. До този момент българските ученици са спечелили за страната ни общо 114 медала: 14 златни, 38 сребърни, 66 бронзови медала и 60 почетни грамоти.  Изключително постижение за България е абсолютното първо място на Иван Иванов на XIV Международна олимпиада по физика през 1983 г.

Тагове