ПОЧИНА ИЗВЕСТНИЯТ МАТЕМАТИК АКАД. БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ

Поклонението ще се състои на 23.01.2020 г. (четвъртък) от 11.00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър I“ №1 (бившия Партиен дом)

Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщи, че на 19.01.2020 г., след кратко боледуване почина на 87-годишна възраст акад. Благовест Христов Сендов - световноизвестен български математик, изтъкнат държавник и общественик.

Акад. Сендов е най-младият доктор на науките, най-младият професор и най-младият ректор на Софийския университет.

Научните интереси и постижения на акад. Сендов са в областта на теорията на апроксимациите,  математическото моделиране (по-специално в математическата биология), числените методи и информатиката, както и в направление „Хаусдорфови апроксимации“, чието начало той постави. Акад. Сендов създаде световно известна българска школа в тези направления.

Научното творчество на акад. Сендов е събрано в стотици публикации, от които над 200 научни труда, 4 монографии, много учебници и популярни статии.

Богата е административната дейност на акад. Сендов. Бил е заместник-директор на Математическия институт с Изчислителен център на БАН; декан на Математическия факултет при СУ, ректор на СУ, заместник-председател, първи заместник-председател и главен научен секретар на БАН, както и председател на Академията.

В различни периоди е член на Комисията по математика и физика на ВАК, Комисията за Димитровски награди, Националния комитет по математика и други национални и международни органи. Акад. Сендов е народен представител в 36-то Народно събрание на Република България, председател на 37-то Народно събрание, а по време на 38-то Народно събрание е заместник-председател на НС. През периода 2004 г.–2009 г. акад. Сендов беше посланик на България в Япония.

Цялата му биография и творчески път прочетете в Музея на метаматиката и информатиката

Акад. Сендов е пионер в редица нововъведения в областта на образованието. През 70-те години на ХХ век акад. Сендов въведе в Математическия факултет на Софийския университет тристепенното обучение (бакалавър, магистър и аспирант – понастоящем докторант), което сега е широко разпространено във всички университети. През 80-те години създадената от него Проблемна група в образованието предложи нови методи на преподаване в училище, основаващи се и на зараждащите се модерни технологии.

Дълъг е списъкът на наградите, които акад. Сендов е получавал през годините като признание на неговата научна, административна и обществена дейност. През 1969 г. е удостоен с Димитровска награда в областта на науките; през 1970 г. е избран за член на Американското математическо дружество; през 1976 г. е избран за почетен доктор на Московския университет; през 1981 г. е удостоен със званието „Народен деятел на науката“; през 1982 г. е награден с Орден „Народна Република България – I-ва степен“. Акад. Сендов е носител и на Орден „Кирил и Методий – I-ва степен“ и др.

Екипът на СООПН поднася искрени съболезнования на семейството и близките на акад. Сендов!

Източник: Българска академия на науките

Допълнителна информация : 

Международна олимпиада по информатика стартира през 1987 година в България, основана от проф. Благовест Сендов като представител на България в ЮНЕСКО. Олимпиадата е най-престижното състезание по компютърни науки в света. Целите на МОИ е да стимулира интереса към информатиката и информационните технологии, както и да събере на едно място изключително талантливи ученици от различни страни, които да споделят научен и културен опит. Повече за цялата история на МОИ можете да прочетете тук.

Акад. Сендов с Джон Атанасов, 1985, снимки: http://mmib.math.bas.bg/