Представяме националния отбор на България по изкуствен интелект за Първата Международна олимпиада в Бургас

На 10 август в Бургас започва Първата международна олимпиада по изкуствен интелект, която е основана от петима българи. Днес ви разказваме как България се състезава в това престижно събитие, привлякло над 40 отбора от 6 континента. Страната ни е представена от два отбора, съставени от по четири талантливи ученици, водени от техните ръководители Йоан Саламбашев и Радостин Чолаков. Подготовката им се проведе както онлайн, където гостуваха световни лектори от топ университети и съвместно работиха по научни задачи, така и на живо в София Тех Парк.

В продължение на една вълнуваща седмица ученици, ръководители и учени ще поставят началото на олимпиада, която ще съчетае научни и приложни задачи. Целта й е да предизвика участниците да мислят критично, да трупат теоретични и практически знания, да им даде перспектива за необятните възможности в тази област, и да постави пред тях и обществото моралните и етични въпроси свързани с изкуствения интелект.

Представяне на членовете на отбора:

Велислав Джелепов (10 клас, МГ Пловдив)

Изкуственият интелект привлича вниманието на Велислав още в началото на 2023 г., когато започва да експериментира с различни модели. Още от първи клас се занимава с математика и участва на състезания, а в шести клас се запалва по лингвистиката. Велислав е вдъхновен от много изключителни учители, сред които са г-жа Надя Кирова, г-жа Росица Гьокова и г-жа Кремена Симеонова. Участвал е на международни състезания и е активен доброволец в Българския младежки червен кръст, както и тренира фехтовка.

 

Делян Бойчев (12 клас, ПМГ Велико Търново)

Делян е привлечен от възможността да участва в олимпиада в областта, с която се занимава през последните две години – машинно обучение и компютърно зрение. Започва своята изследователска дейност в 10-ти клас и е вдъхновен от учителя си по информационни технологии. Делян е участвал в Regeneron ISEF 2023 и му предстои участие в EUCYS. Той се интересува от авиационната безопасност и изучава доклади за самолетни произшествия.

 

Калина Иванова (10 клас, НПМГ)

Интересът на Калина към изкуствения интелект я подтиква да участва в първата международна олимпиада в тази дисциплина. Тя започва с лингвистика в осми клас и е вдъхновена от учителите Момчил Блъсков и Василена Лазарова. Участвала е на три международни състезания и е постигнала забележителни резултати, като 17-то място от 619 участващи в Online Olympiad in Linguistics през 2023 г. Калина също се интересува от фотография.

 

Делян Христов (11 клас, МГ Пловдив)

Участието в отбора дава възможност на Делян да се развива и учи нови неща. Започва да се интересува от информатика в 9-ти клас, вдъхновен от класната си Йорданка Петрова и Радостин Чолаков. До момента не е участвал на международни състезания, но гледа напред с голямо очакване.

 

Елица Башева (12 клас, СМГ)

Елица е привлечена от възможността да бъде част от нещо иновативно и предизвикателно. Тя се занимава с математика от 2 клас, с информатика – от 4 клас и с лингвистика от тази година. Вдъхновена е от комбинация от добри учители и състезатели. Елица е участвала в "Robotex International" с автономен робот, който решава лабиринт.

 

Ванеса Калинкова (11 клас, ППМГ Бургас)

Ванеса вярва във всестранното развитие и намира в изкуствения интелект среда, съчетаваща креативност и точни науки. С математика се занимава от 1-ви клас, а с лингвистика от 5-ти. Вдъхновена е от всеотдайни учители като г-жа Ганка Вътева и г-н Динко Раднев. Участвала е в множество международни олимпиади и има много отличия, включително сребърен медал от Международната онлайн олимпиада по лингвистика (Onling 2024).

 

Стоян Ганчев (11 клас, МГ Пловдив)

Стоян е привлечен от възможността да работи по нещо ново и вълнуващо. Започва да се занимава с информатика в 7-ми клас, вдъхновен от г-н Красимир Проданов. Участвал е в Milset expo sciences international 2023 и International Science and Engineering Fair 2024. Стоян тренира академично гребане и е втори в категория двойка без кърмчия на Държавния индивидуален шампионат тази година.

 

Деян Хаджи-Манич (12 клас, МГ Варна)

Деян винаги е бил привлечен от новите предизвикателства. Интересът му към изкуствения интелект го подтиква да участва в олимпиадата. Той започва да се занимава с математика във 2 клас, което прераства в сериозен интерес в 7-8 клас. Той благодари на всички свои учители за подкрепата им за развитието си. Деян има сребърен медал от Международната олимпиада по информатика 2022 и златен медал от Балканската олимпиада по математика 2024.

За подготовката на този текст авторът му работи съвместно със свободната версия на ChatGPT, която е и един от AI инструментите, до които участниците ще имат достъп, за да се справят с практическия кръг на олимпиадата. 

За IOAI

Международната олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) е STEM състезание целящо да вдъхнови, развие и покаже най-добрите студенти в областта на изкуствения интелект на глобално ниво. Всяка година IOAI ще базира задачите си на различни области на изкуствения интелект; тази година фокусът е върху обработката на естествен език (NLP), машинното обучение и компютърното зрение.

Като олимпиада по изкуствен интелект, IOAI се ангажира активно с дискусии с широката общественост относно етичните аспекти и бъдещето на изкуствения интелект, основно чрез своя практически кръг. Основателите целят всяка година да работят с местна знаменитост, която да бъде лице на IOAI и заедно със студентите да вдъхновяват широк обществен диалог относно изкуствения интелект.

Първата IOAI ще се проведе в Бургас, България от 9 до 15 август 2024 г.

Основатели

Основател на олимпиадата е фондация ЛЕРАИ, зад която стоят петима българи: Лора, Елена, Роси, Алекс, Ива.

Лора Динева е посветена на развитието на образованието и има над десет години опит в организирането на национални лингвистични събития, включително подготовка на отбори и домакинство на Международната олимпиада по лингвистика. Притежава бакалавърска степен по математика и икономика и в момента продължава образованието си с магистратура по изкуствен интелект за бизнес и финанси. Професионално, Лора прилага изкуствения интелект за подобряване на ефективността и иновациите в правителствения и финансовия сектор.

Елена Маринова има 25-годишна кариера в ИТ сектора като съосновател на Мусала Софт, сега част от ИТ бизнеса на KKCG group. Тя е лидер в развитието и високите постижения в бизнеса, иновациите и STEM образованието. Елена е част от бордовете на компании, ИТ асоциации и неправителствени организации. Като обществена личност, Елена говори и пише за лидерство, технологични тенденции, иновации, образование. Елена има бакалавърска степен по икономика и магистърска по стратегическо управление. Тя е съосновател на най-старото частно състезание по програмиране CodeIT.bg (2000) и Европейската младежка олимпиада по информатика EJOI (2017).

Росица Декова е доцент в Университет "Паисий Хилендарски" в Пловдив, България. Нейната страст към лингвистиката започна още в гимназията, когато спечели национални състезания по компютърна лингвистика. Тази страст продължава в университетската и изследователската й кариера. Росица има две магистърски степени - по лингвистика и по софтуерно инженерство от Пловдивския университет, както и докторска степен по лингвистика от NTNU, Тронхайм. През годините тя активно участва в организирането на състезания и конференции по лингвистика и компютърна лингвистика. Тя е член на организационния комитет на две международни олимпиади по лингвистика (2015, 2023).

Александър Велинов се запалва по научни състезания в училище и печели националното състезание по лингвистика в 12-и клас. Като студент започва да преподава лингвистика и вече повече от 20 години води класове във всички големи училища в София. Алекс работи в ИТ сектора, но не изоставя хобито си и след първата Международна олимпиада по лингвистика (IOL) през 2003 г., той е ръководител на българския национален отбор почти непрестанно и до днес. Алекс е организирал IOL два пъти (2015, 2023), като е бил председател, а от 2015 г. е член на международния борд на IOL.

Ива Гумнишка е бивш състезател и златен медалист по лингвистика от IOL. Тя е основател на Humans in the Loop, социално предприятие, което обработва данни за изкуствен интелект, както и член на борда на директорите на ForHumanity, която работи в сферата на одита на системи за изкуствен интелект.

Спонсори и партньори:

Международната олимпиада по изкуствен интелект се организира под патронажа на президента на Република България, с институционалната подкрепа на Министерство на образованието и науката, Община Бургас

Платинен спонсор е Google

Златни спонсори са Vivacom, MBZUAI

Сребърни спонсори са Jane Street, Ontotext, SoftUni и Leading Coding

Бронзови спонсори са Musala Soft, Team-GPT, Anthill, DiaDraw, Non-Trivial, Sofia TechPark, Wiser, Print.bg, FlagFlag.bg

Организационни партньори са Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, Elektrick.me, Neutral Frames, Хотел Приморец Бургас, Победа, Хармоника, Sindeo, MNKnowledge, Arcana Labs

Академични партньори са MBZUAI, Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“, INSAIT, MIT, University of Copenhagen, Sharif University of Technology, University of Oxford, Technology Innovation Insitute, University of Houston, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас, ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, Бургас,ПГКПИ Бургас.

 

Тагове