Проектът Black Sea MAP обявява откриването на останките от над 65 кораба от всички епохи от Античността до Османския период

Тригодишната експедиция разкрива 2500 години от историята на морската археология

В последните три години международен екип от археолози и други изследователи на морето проучваха дъното на Черно море, за да разберат повече за промените в морското ниво след последния ледников период. С помощта на най-модерни технологии, използвани досега само за индустриални цели, проектът Black Sea Maritime Archaeology Project (Black Sea MAP)* изследва над 2000 м2 от морското дъно и откритията са удивителни.

В последната част от експедицията през 2017 г. екипът откри плавателен съд, който е идентичен с изображението на кораб от известната „Ваза със сирените“. Този древногръцки съд се датира в края на 5 вeк пр. Хр. и днес се съхранява в Британския музей. Освен по изображението, корабът е датиран и по метода на радиоактивния въглерод и може да се смята че това е най-старият толкова добре запазен кораб, известен досега.

Корабът лежи на дълбочина 2 километра в Черно море, където водата е аноксична (без кислород). Изследванията на учени от Университета в Гьотеборг са установили, че макар дървото на този кораб да изглежда добре запазено, то все пак е атакувано от анаеробни бактерии, които оцеляват в отровната среда на дълбините.

Ханс К. Раузинг, основавател на Expedition and Education Foundation, чрез която е финансиран проектът Black Sea MAP, коментира: „Откритите бактерии, които са непознати за науката, са открити в дървения корпус на кораба на дълбочина от 2 километра под вода. Това е поредното важно научно откритие за проекта. В момента проучваме как тези бактерии биха могли да помогнат на науката и медицината“.

Проектът Black Sea MAP се ръководи от професор Джон Адамс от Университета Саутхемптън, доцент Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките и доктор Калин Димитров от Центъра за подводна археология в Созопол. Проф. Джон Адамс, който работи с колегите си в Университета в Гьотеборг, е развълнуват от откритите бактерии:

„Знаехме, че ще открием останки на кораби, но техният брой и състоянието им ни изуми. Същото важи и за факта, че там долу имаше и видове бактерии, които са непознати за науката и са все още активни след хиляди години. Тези открития ще обогатят нашето разбиране за специфичната аноксична среда, където чакат да бъдат открити някои от най-важните парчета от световното културно наследство.“

Ключова част от проекта е и работата на компанията Black Sea Films, която снима филм за експедицията и работата на екипа на борда. Двучасовият документален филм ще бъде представен за първи път пред българска публика в Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Неговата премиера беше през октомври в Британския музей. Той ще се излъчи в целия свят.

Black Sea MAP е идея на Ханс К. Раузинг, който основава Expedition and Education Foundation, на която е възложена работата по проекта. Работата на фондацията е финансирана от благотворителния фонд The Julia and Hans Rausing Trust.

Може да използвате следните видео кадри във висока резолюция, с отбелязване на техния източник – Black Sea MAP/EEF Expeditions: линк 1, линк 2, линк 3.

 

*За проекта Black Sea MAP

Проектът Black Sea MAP, който се управлява от EEF Expeditions Limited, се стреми към по-задълбочено разбиране на еволюцията на Черно море и как промените в морското ниво са повлияли на древния човек. Трите направления на проекта са научно изследване, популяризиране на природонаучните и инженерни насоки в образованието и реализацията на младите хора, както и заснемането на документален филм за експедицията, за да се достигне до възможно най-широка аудитория.

Научният аспект на проекта се ръководи от някои от водещите световни морски археолози и морски учени от Великобритания (Университетът в Саутхамптън), България (Центърът за подводна археология), Швеция (Университетът Сьодерторн), САЩ (Университетът Кънектикът) и Гърция (Институтът по океанография на Елинистичния център за морски изследвания). Използвайки съвместно данни от подводна геофизика, вземане на седиментни проби и подводно проучване от кораби чрез дистанционно управлявани подводни апарати, експедицията е събрала нови данни за динамиката и механизма на покачване на морското ниво в Черно море след края на последния ледников максимум.