Резултати и разширен отбор след Националния Турнир на Младите физици 2018

Преди броени дни приключи Националното състезание "Турнир на младите физици", чийто домакин за 2017/2018 бе гр. Враца.
Определен е разширеният отбор, който ще се бори за място в националния състав и МТМФ през юли в Китай

Националното състезание „Турнир на младите физици” е състезание между ученици от ІХ до ХІІ клас., в което се оценяват способностите на участниците, обединени в отбори, да решават изследователски научни проблеми, както и да представят и защитават решенията на тези проблеми в убедителна форма в научни дискусии, наречени физични битки (ФБ);  Състезанието се провежда върху задачи, подготвени и публикувани предварително от Международен организационен комитет на Международния турнир на младите физици (МТМФ). Националното състезание се провежда върху 12 от общо 17 задачи за МТМФ.

Софийският смесен отбор на ученици от СМГ и ПЧМГ с ръководител Никола Каравасилев спечели първо място в Турнира, който се проведе под патронажа на инж. Владимир Уручев, член на Европейския парламент. Състезанието, организирано от МОН, РУО – Враца и ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца, със съдействието на Община Враца и АЕЦ „Козлодуй”, се състоя на 26–28 януари във Враца.

Ученици в гимназиалния етап от Враца, Русе, София, Бургас, Пловдив и Стара Загора се съревноваваха върху 12 от общо 17 физични задачи и проблеми, а отборите влязоха в ролите на докладчик, опонент и рецензент, оценяваха се и се предизвикваха помежду си. Работният език бе български за селективните физични битки и английски – за финалните физични битки.

Втори в класирането са отбор „Амалгама”, представен от ученици от ППМГ „Гео Милев” – Стара Загора и МГ „Акад. Кирил Попов” – Пловдив. Също второ място заема софийският смесен отбор „НМСФ”, а трето  –  учениците от ПМГ „Баба Тонка” – Русе.

След приключване на състезанието, Националната комисия определи състава на разширения национален отбор:

  • Иво Петров, 10 кл., СМГ
  • Денислав Георгиев, 11 кл., СМГ
  • Георги Александров, 11 кл., СМГ
  • Борис Панайотов, 10 кл. СМГ
  • Владимира Иринчева, 11 кл., ПЧМГ - София
  • Драгни Драгнев, 11 кл., 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов”
  • Йордан Цветков, 10 кл., МГ „Акад. К. Попов" – Пловдив
  • Матю Машков, 9 кл., ПМГ „Баба Тонка”
  • Нина Димова, 11 кл., СМГ „Паисий Хилендарски”
  • Силвия Петрова, 10 кл., ППМГ „Гео Милев” – Стара Загора.

Евродепутатът Владимир Уручев учреди и връчи награди на класирания на трето място отбор и специални грамоти и награди за врачанския отбор „ΙΤ рицарите” на ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца и бургаския смесен отбор „Трите ленти” с ученици от АЕГ и НЕГ. Владимир Уручев връчи специална грамота и предметна награда на ученичката Аделина Тодорова, която изработи националното лого на турнира. „Носете винаги физиката в сърцата си и имайте самочувствие от резултатите, които постигате”, призова учениците евродепутатът Владимир Уручев, който притежава солиден опит в областта на ядрената енергетика.

Националният отбор от млади физици ще се състезава на Международния турнир на младите физици в Пекин, Китай, в периода 19–26 юли 2018 г.

Източник: urutchev.eu