Резултати от Националната олимпиада лингвистика 2018

От  27 април до 29 април 2018 година в гр. Бургас се проведе Националната олимпиада по математическа лингвистика. Традиционно той обхваща два последователни дни - индивидуален и отборен, съответно анонимен инеанонимен.

През първия ден се провежда индивидуално състезание, на него участниците решават тема от три задачи за 4 часа.  Отборното състезание се провежда през втория ден и за него състезателите съставят отбори от по 3 или 4 души (според указанията на журито), които работят съвместно върху една тема, а времето за работа е от 2 до 3 часа.

За определяне на т.нар. Разширен национален отбор от 16 души, който ще се подготвя за участие в МОЛ (МОЛ), се събират точките от Националното състезание по математическа лингвистика и точките от индивидуалното състезание на националния кръг на олимпиадата:

  1. Здравко Пламенов Иванов, 11 клас,  СМГ
  2. Виктор Петров Балтин, 10 клас, ППМГ Бургас
  3. Елена Николаева Кескинова, 10 клас, СМГ
  4. Грета Василева Христозова, 12 клас, ЕГ “Иван Вазов” Пловдив
  5. Георги Василев Йотов, 12 клас, 164. ГПИЕ София
  6. Цветелина Цветозарова Стефанова, 10 клас, СУЕЕ "Св.Константин-Кирил Философ" Русе
  7. Мартин Соколов Николов, 11 клас, ПЧМГ София
  8. Асел Ерлановна Исмолдаева, 12 клас, МГ Варна
  9. Емил Емилов Инджев, 12 клас, ПМГ Русе
  10. Преслава Тодорова Тодорова, 12 клас, ГПЧЕ Стара Загора
  11. Йоан Георгиев Саламбашев, 11 клас, МГ Пловдив
  12. Константин Тодоров Кискинов, 11 клас, МГ Пловдив
  13. Матей Костадинов Петков, 10 клас, НПМГ
  14. Деница Красимирова Йосифова,12 клас,  I ЕГ Варна
  15. Александър Иванов Захариев, 10 клас, МГ Варна
  16. Калина Радославова Бакърджиева, 11 клас, СМГ

За определяне на отбора, който ще представя България на МОЛ, се провеждат две контролни работи в стила на ОМЛ и МОЛ. Подготовката на разширения национален отбор се организира от членовете на Националната комисия. За участие като лектори се канят ръководители на школи, преподаватели във висши училища и други специалисти. Националният отбор се определя от Националната комисия въз основа на сумата от точките от НСОЛ, индивидуалното
състезание от НОЛ, две контролни работи и оценката от ученическите изследвания и задачите към тях.

Предстоят подготовките и контролните на Разширения отбор, от който ще станат ясни имената на учениците, които ще формират Националния отбор и ще бъдат тазгодишните делегати на IOL - 16-ата Международна олимпиада по лингвистика, която ще се проведе от 26 до 30 юли в Прага, Чехия.  

Всички новини, свързани с отбора по лингвистика следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания и своевременни резултати - следете на нашия календар.

Тагове