Резултати от Националната олимпиада по химия 2018 в Камчия

Определен бе разширеният състав на българския национален отбор, който ще представя страната ни на 50-та Международна олимпиада по химия в Чехия и Словакия и на Менделеевската олимпиада в Беларус това лято

През изминалия уикенд - от 16 до 18 март 2018 г., паралелно с Националния кръг на олимпиадата по информатика, се проведе и тази по химия и опазване на околната среда. Събитието бе по-специално, тъй като отбелязахме неговото 50-то юбилейно издание.

Петър Христов – ученик в 12 клас на СМГ „Паисий Хилендарски“ е големият победител на Националния кръг, който се проведе в ЧСУ „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Петър Христов потвърди титлата си от миналата година, когато „Камчия“ му донесе първия голям успех и отвори път към големите му победи – през 2017, след като стана злантен медалист на Международната олимпиада в Тайланд и взе сребро от Международната Менделеевска олимпиада в Казахстан.

Петър Христов, заедно с Камен Петров от НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ – класирал се на второ място, бронзовият медалист Денислав Станчев от ПМГ “Васил Друмев” Велико Търново, и Евгени Стателов от ЕГ "Пловдив", ще представят страната ни на тазгодишната Менделеева олимпиада, която ще е в Беларус.

Те започват подготовката си и с разширения национален отбор на България, в който след състезанието влизат 11-те ученици с най-високи резултати. След финални тестове (подбор) четирима от тях ще представят страната ни на 50-та Международна олимпиада по химия, която тази година ще е в Чехия и Словакия. 

УЧЕНИЦИ,  ВКЛЮЧЕНИ В РАЗШИРЕНИЯ ОТБОР ПО ХИМИЯ:

  • Петър Христов, 12 клас, СМГ
  • Камен Петров, 11 клас, НПМГ София
  • Денислав Станчев, 12 клас, ПМГ Велико Търново
  • Евгени Стателов, 11 клас, ЕГ Пловдив
  • Валентин Веселинов, 11 клас, СМГ
  • Ерик Димитров, 12 клас, ЕГ Кюстендил
  • Мирослав Ламбрев, 12 клас, ППМГ Бургас
  • Яна Димитрова, 11 клас, НПМГ
  • Антон Костов, 11 клас, СМГ
  • Полина Фотева, 11 клас, ПМГ Благоевград
  • Илия Кичев, 12 клас, СМГ


На тържествената церемония по случай откриването на 50. юбилейна Национална олимпиада по химия председателят на националната комисия доц. Христо Чанев направи кратък преглед на всички изминали до сега международни олимпиади, чиито отбори са формирани след участие в националните кръгове.

С особен интерес бе приет разказа на доц. Стефан Манев за едно друго съревнование – между националната комисия и учителите, които готвят олимпийците. „Всяка година националната комисия измисля по-трудни задачи, учителите ги решават и за следващата година учениците идват още по-подготвени“. И така задачите в националните кръгове стават все по-трудни и по-трудни“. В подкрепа на своето твърдение доц. Манев показа на присъстващите в залата задачите  от 7-мата и 8-ма международни олимпиади, чиито решения днес не биха затруднили дори ученици от VІІ и VІІІ клас.

В чест на 50-годишнината на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда, Варна възстановява флага, носен от първия български национален отбор по химия и ще го предаде на следващия домакин на Националната олимпиада.

Отлично е представянето на учениците и от другите състезателни групи. Доказателство за това са постигнатите максимален брой точки в различните възрастови групи и равен брой точки в класирането на призовите места. Това говори за добрата подготовка на учениците и за изключителната работа на техните учители.

Всички предстоящи и изминали състезания, заедно със своевременно обновявани резултати можете да видите в календарната ни секция

Източник: СОК - Камчия и prirodninauki.bg

Тагове