Резултати от Пролетното национално състезание по физика

Във Варна от 7 до 8 март 2015г. се проведе Пролетното национално състезание по физика. Общо 354 участници се състезаваха в петте възрастови групи и по специалната тема за международната олимпиада.

Национални състезания по физика се провеждат два пъти годишно – Есенно през ноември и Пролетно през март. Състезанията се провеждат по регламент подобен на националния кръг на олимпиадата по физика.

Те дават възможност за изява на ученици със задълбочени знания в областта на физиката. Задачите за седми и осми клас покриват материала от задължителната подготовка в училище, а в по-горните класове включват и учебното съдържание за профилирана подготовка по физика.

При седмокласниците се отличиха Евгени Кайряков от Пловдив, Владимир Маринов и Борис Панайотов от СМГ.

Отличници при осмокласниците са Христо Добрев от Бургас, Стефан Герин от СМГ и Адриана Ушева от Варна.

Най-добър резултат в групата на девети клас получи Александър Атанасов от Плевен, който е трикратен международен олимпиец по астрономия с един сребърен и два бронзови медала. На второ и трето място се класираха Петър Велков от Хасково и Константин Шейретов от СМГ.

При десетокласниците първите три места заеха Пламен Георгиев от Добрич , Камен Велев от Бургас и Александър Щедрицки от СМГ.

В групата единадесети-дванадесети клас най-добре се представиха Светомир Стоименов от СМГ, Добромир Косев от Плевен и Мирослав Маринов от Пловдив.

Задачите от специалната тема са по програмата на международната олимпиада, а класирането на явилите се на тази тема се взима предвид при определяне на националния отбор по физика. Първите три места неслучайно са заети от медалисти от международни олимпиади от предишни години.

Това са сребърният ни медалист от миналата година Ангел Шерлетов от Казанлък, сребърният медалист от международната олимпиада по астрономия Дилян Христов от НПМГ и двукратния сребърен медалист по астрономия и астрофизика Константин Карчев от Американския колеж в София.

Пълните резултати можете да видите тук.

Тагове