СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ ПО АСТРОНОМИЯ НА ГОСТИ НА ENDUROSAT

По-рано този месец състезатели от олимпийските отбори по астрономия, астрофизика и физика отидоха на посещение в седалището на нашите колеги и партньори от EnduroSat - Компанията, разработваща наносателити, които летят в най-ниската орбита на Земята и осигуряват достъпна сателитна връзка с множество приложения за бизнеса и науката. През 2018 г. компанията изстреля своя първи наносателит в Космоса - EnduroSat One, с размер 10 x 10 x 10 см., който още тогава излъчи първите си радиосигнали в достъпна честота.

Компанията има водеща роля в образованието и науката. Тя е основен партньор и създател на най-голямата образователна платформа за космически науки и технологии в Европа – Spaceport, както и на най-голямата практическа образователна програма за космически технологии – Space Challenges. 

През 2021 г. стана дарител на олимпийските отбори по природни науки, подготвяйки предколедна изненада от близо 25 000 лв. заа Сдружението на олимпийските отбори, предназначени за развитието на състезателната традиция в България.

И именно защото припознават каузата и нуждата от нишово образование в космическия сектор, от EnduroSat поканиха на посещение на техен терен състезателите по астрономия, астрофизика  и физика от последните години, заедно с техния ръководител Никола Каравасилев. След срещата олимпийците останаха приятно изненадани и вдъхновени, и ето какво ни споделиха те след това :

Явор Йорданов: “Първата ми реакция беше “Как така досега не знаех за Ендуросат?” . За мен посещението беше изключително интересно, тъй като получих възможността да видя как реално работи една високотехнологична компания на международно ниво, която често колаборира с NASA, SpaceX, ESA. Много приятно се изненадах от това, че в България се развива космическо инженерство на толкова високо ниво и се надявам повече хора да чуят за тях!”

Калоян Цанев: “Досега не знаех, че в България има такива технологии. Впечатли ме също, че сателитите могат да се използват за всякакви цели, дори и от няколко души едновременно.”

Стела Бинева: “Преди поканата си не знаех, че в България се разработват наносателити. Харесаха ми приятелската обстановка и въодушевлението на служителите, които старателно ни представиха работата си.”

Лора Лукманова: “Беше голямо удоволствие да разбера повече за технологията на сателитите, етапите на създаването им и функционирането на лабораториите, както и за цялостната работа на такава огромна компания. Атмосферата беше много приятна, а служителите отговориха на куп въпроси, като през цялото време си личеше вдъхновението им от работата, което успяха да ни прехвърлят. Радвам се и за това, че разбрах за програмата Space Challenges, която е чудесна възможност за бъдещо развитие.”

Васил Николов: “Посещението ми на офисите на EnduroSat беше изключително интересно за мен не само защото видях технологиите, с които се правят наносателити и се осъществява връзка с тях, но и се запознах с екипите, които вършат това. Научих много неща от техните обяснения и мисля, че ми стана една идея по-ясно колко сложно е всъщност да изстреляш дори малък функционален сателит, и да се поддържа в изправност. Искам да благодаря на целия екип на EnduroSat за тази покана. За мен беше истински полезно, защого научих много нови неща за наносателитите и технологиите около тях, както и за програмата Space challenges.”

Баян Гечев: “И преди съм чувал за EnduroSat покрай посещението на Виктор Данчев и Райчо Райчев в лятната лагер школа „Белите брези“, където ни разказа за дейността си. И още тогава ми направи голямо впечатление едно любопитно нещо-тяхната невероятна енергия, вяра в успеха, желание за работа. При посещението на компанията, макар и за съжаление двамата гореспоменати да нямаха физическата възможност да присъстват, видях същия дух.” 

Тагове