Седем медала отличиха националните отбори в 13-тата Международна олимпиада по лингвистика в Благоевград

| Галерия

Българските умове заеха челни позиции сред 29 държави

С впечатляващи резултати за българския национален отбор по лингвистика приключи 13-тата Международна олимпиада, която се проведе в Благоевград между 20 и 24 юли. Сред 29 държави, които се включиха в съревнованието, именно българските умове се оказаха на челни позиции в класирането. Седем от общо осем състезатели бяха наградени с медали, нареждайки се на второ място след САЩ. Това, че сме в челната тройка е невероятно признание за потенциала на българския отбор. Става въпрос за конкуренция в световен мащаб, която превръща първите позиции в престиж за всеки олимпийски отбор. 

Медалистите в Международната олимпиада по лингвистика са както следва:

Данаил Пенев, 12 клас, Първа английска езикова гимназия, Варна - златен медал

Тина Владимирова Владимирова, 10 клас, СМГ  - сребърен медал

Ралица Дарджонова, 12 клас, СМГ  - сребърен медал

Валентин Димов, 10 клас, 91. НЕГ, София – сребърен медал

Радина Добрева, 12 клас, МГ Варна – бронзов медал

Надежда Димитрова, 10 клас, 128. СОУ, София – бронзов медал

Здравко Иванов, 8 клас, СМГ София – бронзов медал

Златният ни медалист – Данаил Пенев се нарежда на четвърто място в света сред над 200 състезатели.

Ръководител на отбора от 2003 г. насам е Инж. Александър Велинов - преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г., председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008г., председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г.

Други ръководители на отборите са Веселин Златинов, преподавател в СМГ и Виолета Витлянова, преподавател в Първа езикова гимназия, Варна.

Международна олимпиада по лингвистика

Международната олимпиада по математическа лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в к.к. Боровец. Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 45 медала – 11 златни, 14 сребърни и 19 бронзови. Освен това имаме три първи места в отборното класиране, 10 награди за най-добро решение и 17 почетни грамоти. Трима български ученици са ставали абсолютни световни шампиони, като Иван Добрев е единственият двукратен световен шампион в историята на олимпиадата. Тези заслуги правят България третата поред държава в ранглистата за всички времена веднага след Русия и САЩ.

Тагове