ШЕСТ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИ ОЛИМПИЙСКИЯТ НИ ОТБОР ПО ЛИНГВИСТИКА

| Галерия

С шест медала се завръща олимпийският отбор на България по математическа лингвистика от Традиционната руска олимпиада по лингвистика. Резултатите на българските младежи, които станаха известни преди часове, са изключително добри - 4 сребърни и 2 бронзови медала.

София, 17 март 2016 г. – За поредна година българският национален отбор по лингвистика беше специален гост на Традиционната руска олимпиада по лингвистика, която се проведе между 4 и 6 март в Санкт Петербург. Най-добрите ученици, изучаващи лингвистика у нас, за пореден път се представиха на изключително ниво и спечелиха 4 сребърни и 2 бронзови медала. От няколко години насам България е единствената държава, участваща като гост в Традиционната руска олимпиада - голямо и престижно състезание с 50-годишна история.

В българският отбор бяха включени ученици от 8-ти до 12-ти клас от различни училища в страната, които спечелиха правото си за участие в това престижно състезание след участие в трите кръга на Националната олимпиада, Националното състезание по лингвистика, разработка на научно изследване и две контролни работи. Ръководител на Националния отбор по лингвистика е Александър Велинов, а тази година с отбора ни в Русия бяха Росица Декова и Ваня Ботева – ръководители на ученическите школи с най добри постижения за текущия период.

Сребърни медали завоюваха:

  • Райна Божкова - 9.ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин", София
  • Кристиан Георгиев - ОМГ "Акад. Кирил Попов", Пловдив
  • Тина Владимирова - СМГ "П. Хилендарски", София
  • Михаил Пасков - 91.НЕГ "Проф. К. Гълъбов", София

С  бронз се отличиха:

  • Никол Обретинчева - СМГ "П. Хилендарски", София
  • Енчо Мишинев - МГ "Атанас Радев, Ямбол

Останалите участници в отбора са:

  • Весела Карапетрова  –  9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, София
  • Гергана Лишкова – ПМГ "Академик Сергей Павлович Корольов", Благоевград
  • Цветелина Стефанова – СОУЕИ „Св. Константин-Кирил Философ”, Русе

Подготовката и участието на България в олимпиадата е възможно благодарение на средствата, осигурени от Фондация „Америка за България“.

„Лингвистиката, наричана още езикознание, присъства ежедневно в нашия живот – от разгадаването на древни писмености и езици до съставянето на речници, изучаването и преподаването на чужди езици; от психологията ... до информатиката и компютърната лингвистика – моделиране на езикови явления, разпознаване на сканиран текст, проверка на правописа, търсене в бази от данни, машинен превод, гласово управление на мобилни устройства и автомобили и др. Надяваме се, че все повече млади хора ще избират допълнителните занимания в тази много перспективна и бързо развиваща се наука - лингвистика, а успехите на България ще се множат.“ – коментира Ваня Ботева, един от ръководителите на отбора.

В световен мащаб математическата лингвистика е и много млада дисциплина, но това не пречи на Международната олимпиада по лингвистика да се превърне в най-бързо развиващата се научна олимпиада сред гимназистите в цял свят. България има основополагаща роля в този процес - през 2003 г. по инициатива на нашата страна в курорта Боровец се провежда първата Международна олимпиада по математическа лингвистика. През 2015 г. България бе домакин на престижното международно събитие за трети път. То се проведе между 20 и 24 юли в Благоевград. Националните отбори на 29 държави от цял свят взеха участие в надпреварата, а нашите състезатели спечелиха общо седем медала, един от които златен. Тази година Международната олимпиада по лингвистика ще се проведе от 24 до 30 юли в Майсор, Индия.

Тагове