Сребра за младите естествоизпитатели на Турнира в Грузия

Отлично представяне и сребърни медали за българските ученици на Международния турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists Tournament – IYNT). Турнирът се проведе в своето шесто издание между 5 и 12 юли в Тбилиси, Грузия.

Българският отбор се класира на финал и успя да победи домакините от Грузия, но няколко не добре аргументирани съдийски решения дадоха превес на Швейцария. Преди това българските участници преминаха 5 кръга от състезания и категорично спечелиха на полуфинала. Сред участващите държави бяха Беларус, Грузия, Хърватия, Иран, Нова Зеландия, Швейцария и др.

Сребърните медалисти от отбор Bulgaria-Sofia са:

  • Тодор Кюркчиев

  • Васил Николов

  • Виктор Гилин

  • Красимир Масларов

  • Георги Иванов

  • Иван Коюв

 

Ръководители на българските ученици на IYNT са Никола Каравасилев (докторант,  СУ-ФзФ) и Мария Явахчова (Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика - ИЯИЯЕ-БАН) .
 


Международният Турнир на младите естествоизпитатели е първото и най-успешно състезание по изследователски задачи от този род за възрастовата група 12-16 г. Той е съучреден от българската страна и БАН през 2013 г. под почетния патронаж на акад. Стефан Воденичаров и има за цел да въведе и прилага изследователските методи за обучение и други иновативни подходи в областта на природните науки за ученици в прогимназиална и младша гимназиална възраст.

Ролята на Турнира и подготовката за него включват подпомагане на обучението по природни науки с високоефективни средства от компетентността на научно-изследователските звена в БАН и другаде, придобиване на лидерски и презентационни умения за убедително отборно представяне на изследователски форуми в турнирен формат, както и насочване на най-добрите към различни състезателни и извънкласни изяви на по-високо ниво и занапред.

В рамките на IYNT българските състезатели са завоювали един златен, един сребърен и два бронзови медала.