СРЕБРО И БРОНЗ ОТ ОЛИМПИАДАТА ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ФИЗИКА, 2020

След силно представяне български ученици спечелиха два медала от Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO). Между 14 и 26 декември 2020 г. четирима от най-добрите ни гимназисти по физика премериха дистанционно знания и умения с 388 ученици. След три състезателни дни с експериментални задачи, българите завоюваха 2 отличия: 1 сребърен и 1 бронзов медала. 

Виртуален домакин на турнира бе Беларус, като експерименталните установки бяха изпратени от организаторите до всяко едно място, откъдето има участници.

България бе представена от следния състав: 

  • Александър Проданов, 11 клас, ППМГ Казанлък – сребърен медал
  • Васил Николов, 12 клас, ПЧМГ София – бронзов медал
  • Явор Йорданов, 11 клас, НПМГ
  • Александър Илиев, 12 клас, СМГ

Техни ръководители бяха Никола Каравасилев – учител по физика в Izzi Science for Kids, ПЧМГ и НПМГ, и Георги Александров – дългогодишен състезател по физика и астрономия, и студент във ФФ на СУ.

Участието на олимпийците ни в Международната олимпиада по експериментална физика стана възможно благодарение на много добри хора и фирми, и така сумата за заплащането на такса правоучастие бе събрана в рамките на 2 дни.

„Благодарим сърдечно на всички, които откликнаха на молбата ни за финансова помощ, без която участието ни на турнира не би било възможно. Специални благодарности отправяме и към проф. Вили Лилков от Минно-геоложкия университет, който бе домакин на нашите ученици по време на състезателните дни. Също така, изказваме и своите благодарности към екипа на MediaBricks.bg за помощта, която ни оказаха по време на кампанията за събиране на средствата.

Това е още едно много добро представяне на България в това престижно международно състезание по физика! Нека поздравим нашите ученици за успеха и да си пожелаем още по-големи успехи в бъдеще!“, споделиха за MediaBricks.bg.

В Международната олимпиада по експериментална физика редовно участват едни най-силните в областта на физиката гимназисти от цял свят. Във всеки от трите състезателни дни участниците трябваше индивидуално да решат по две експериментални задачи. За целта ученикът трябва да извърши някакъв експеримент с предоставените му материали, от който да събере необходимите данни и след като ги анализира, да получи търсените в условието величини.

Текст и снимки: MediaBricks.bg 

 

Тагове