Страхотен успех за астрофизиците: 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медала за отбора ни в Китай

Поредни успехи пожъна българският олимпийски отбор по астрофизика - всеки от петимата ни състезатели се завръща с медал (2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медала) от тазгодишната XII-та Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Тя се проведе от 03 до 11 ноември в китайската столица Пекин, и с тази олимпиада закриваме състезателния сезон за годината. Награждаването е тази вечер, неделя, 11.11.

В IOAA 2018 взеха участие повече от 200 ученици от 40 страни по целия свят. Основни организатори на състезанието бяха Пекинската акадамия на науките и технологиите (BJAST), Планетариума в Пекин и Общинското правителство на града. Както обикновено, олимпиадата се проведе в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.

България бе представена от пет ученика, които спечелиха следните отличия, което е и най-доброто представяне на наши ученици до сега:

  • Стефан Иванов, 12 клас, ППМГ Бургас - златен медал

  • Георги Александров, 12 клас, СМГ - златен медал

  • Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София - сребърен медал

  • Петър Димитров, 12 клас, НПМГ - сребърен медал

  • Денислав Георгиев, 12 клас  СМГ - бронзов медал

Ръководители на отбора и този път бяха: Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

“IOAA никога не е била просто състезание, а платформа за обмен и комуникациямежду различни държави и култури. Очакваме да се създадат много приятелства, и въпреки че сме от различни страни,  звездното небе над нас надхвърля всички национални граници”, заяви президентът на BJAST.

През октомври в Шри Ланка се проведе и Международната олимпиада по астрономия, от където българският се завърна с 1 сребърен и два бронзови медала.


Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.

Снимка: Mediabricks.bg

Тагове