Теодосий Теодосиев стана Мъж на годината 2014г.

Физикът Теодосий Теодосиев е носител на титлата на Дарик радио “Мъж на годината” 2014 г. Фактът, че казанлъшкият учител спечели гласуването сред конкуренция от спортисти, политици и общественици, и то с внушителна преднина – 68,8% от гласовете, ни дава надежда и вяра, че нашето общество приема образованието като висша ценност и го поставя на челно място пред други обществени приоритети.

В този дух са и думите и на самия Теодосиев:
„Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. В това отношение аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици. В Китай от 14 милиона души избират 5 души отбор за олимпиада по физика, а в България, която може да е колкото един град в Европа като население, от един малък български град, от една паралелка, избираме 6 човека в отбор за олимпиада по физика и трима от тях ни носят златни медали. Това е сериозно нещо и става с много вдъхновение.“

Теодосий Теодосиев, наричан „златният физик на България“, вече повече от 40 години е ръководител на школа по физика и приложна математика, където се подготвят голяма част от състезателите ни по физика за международни олимпиади и състезания. Носител е на орден “Св. св. Кирил и Методий” и е единственият учител, награден с почетен диплом от Българския парламент.

От основаването на Международната олимпиада по физика през 1967 г. българският отбор е донесъл на страната ни 14 златни, 34 сребърни и 57 бронзови медала и 58 почетни грамоти.

Повече за конкурса можете да научите тук. (http://manoftheyear.bg/2014/)

Тагове