Ученикът Виктор Лилов е втори в света и първи в Европа по химия за 2024 година

Българският ученик Виктор Лилов е златен медалист, 2-ри в света и 1-ви от Европа, на Международната олимпиада по химия (IChO) 2024, която се проведе от 21 до 30 юли в Рияд, Саудитска Арабия. Той е първият българин в историята на олимпиадата с това постижение и единственият от Европейски Съюз в топ 10 по химия за 2024.

Виктор подобри и собствения си световен рекорд със златото от Рияд. Само преди 16 дни той спечели златен медал, влезе в топ 10 в света и стана 1-ви в Европа на Международната олимпиада по биология (IBO) 2024 в Казахстан. Това, заедно със златния му медал от Международната олимпиада по химия (IChО) в Швейцария през миналата 2023 година, го направи първия в света със златни медали по химия и по биология. Със златото, което му беше връчено на официалната церемония на Международната олимпиада по химия (IChО) 2024 в Рияд, Саудитска Арабия, Виктор направи нов световен рекорд - златен медал по химия и златен медал по биология в една и съща година.

Виктор постигна и още един световен рекорд - 2024 е тройно златна за България. Той има и злато от Международната Менделеевска олимпиада през май 2024 и така постижението му е три златни медала в една година и още по-трудно за надскачане.

На Международната олимпиада по химия (IChО) 2024 в Рияд, Саудитска Арабия Виктор и съотборниците му Преслав Георгиев (сребърен медал), Явор Христов (сребърен медал) и Никола Нинков (бронзов медал) бяха сред най-добрите 327 ученика от 84 държави. На Международната олимпиада по биология в Казахстан Виктор и съотборниците му Момчил Петков (сребърен медал), Виктор-Александър Раданов (бронзов медал) и Явор Банов (почетна грамота) бяха сред най-добрите 286 ученика от 81 държави.

В световен мащаб е рядко явяването на олимпиади в повече от една наука. Нивото на големите международни олимпиади е много над училищно и подготовката изискава години фокус и упорит труд. Спечелването на медал в две дисциплини е свръх постижение, а два златни е уникално явление. Да бъдат спечелени в една и съща година е рекорд, който е малко вероятно да бъде повторен.

Повече за Виктор Лилов:

Виктор започва да се занимава с биология от 6 клас, а от 7-и неотлъчно участва на националната олимпиада по биология. Любопитството му събужда учителката г-жа Миглена Георгиева, СМГ. Освен членовете на националната комисия и ръководителите на отбора проф. доктор Албена Йорданова, гл. ас. доктор Радослав Александров, докторант Теодор Трифонов, принос към подготовката на Виктор има Здравко Иванов, медалист от близкото минало по лингвистика и биология, бакалавър от Сейнт Андрюс, Великобритания и в момента магистър в Биологически факултет на Софийски Университет.

Интересът си по химия Виктор открива в 9 клас, когато взима участие в националните кръгове на олимпиадата. Учителят, който го запалва е г-н Борис Толев, СМГ. Освен членовете на националната комисия и ръководителите на отбора доц. доктор Донка Ташева, проф. доктор Пенка Васлилева (IChO), доц. доктор Христо Чанев, гл. ас. доктор Даниела Цекова (IMChO), принос към подготовката на Виктор има Евгени Стателов, златен медалист по химия, а в момента магистър в Байройт, Германия.

Виктор е единственият български ученик, който два пъти поред (през 2023 г. и 2024 г.) достига участие в националните отбори на България и по химия, и по биология и печели медали на международните олимпиади. Той е и най-добрият ни олимпиец за 2023 от всички международни олимпиади по науки. През 2024 Виктор е с най-добър резултат в страната по химия и биология и на националния, и на подборния кръг.

Най-високите световни олимпийски отличия на Виктор са:

  • Злато, Международна олимпиада по химия 2024, Саудитска Арабия
  • Злато, Международна олимпиада по биология 2024, Казахстан
  • Злато, Международна Менделеевска олимпиада 2024, Китай
  • Злато, Межународна олимпиада по химия 2023, Швейцария
  • Сребро, Международна олимпиада по биология 2023, Обединени Арабски Емирства
  • Сребро, Международа Менделеевска олимпиада по химия 2023, Казахстан

Tази година 17-годишният Виктор Лилов завърши СМГ с класен ръководител легендарният преподавател по математика Иван Симеонов. Виктор ще продължи своето образование в Кеймбридж, Тринити Колидж в специалност „Природни науки“. В един от най-добрите университети в света е привлечен от един от петимата най-добри учени на органичната химия - проф. Стивън В. Лей. Наесен Виктор ще започне да върви по стъпките на учените от Тринити Колидж, Кеймбридж, които са наградени с 34 Нобелови награди (от общо 121 получени от членове на Университета в Кеймбридж). Членовете на колежа са получили четири медала Фийлдс, една награда Тюринг и една награда Абел. Сред възпитаниците на Тринити са бащата на емпиризма Франсис Бейкън, шестима британски премиери, физиците Исак Нютон, Джеймс Клерк Максуел, Ърнест Ръдърфорд и Нилс Бор, математиците Сриниваса Рамануджан и Чарлз Бабидж, поетите Лорд Байрон и Лорд Тенисън, писателите Владимир Набоков и А.А. Милн, историците Лорд Макаули и Г. М. Тревелиан и философите Лудвиг Витгенщайн, Бъртранд Ръсел и Г. Е. Мур.

Повече за олимпиадите:

Олимпийците в българските национални отбори се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на съответните олимпиади, след което преминават интензивен подборен кръг на разширения национален отбор, а след определяне на националния отбор се подготвят допълнително от преподаватели в различните направления на всяка наука.

В международните олимпиади по науки за ученици участват най-добрите представители на всяка държава след национален подбор, а медали получават обикновено около половината от участниците, с разпределение 1:2:3 златни:сребърни:бронзови.

Международната олимпиада по химия е най-престижното състезание по химия за ученици в света. Тя се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия  и България се включва още тогава като наблюдател, а като страна редовен участник от следващата 1969 г. в Полша. На Международната олимпиада по се явяват средно над 340 ученици от над 85 държави, като всяка държава излъчва четирите си най-добри химици. Всички класации през годините могат да бъдат видяни тук: http://www.icho-official.org/results/

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. Всяка година олимпиадата по биология събира над 300 ученици от над 80 държави, като всяка държава излъчва четирите си най-добри биолози. Всички класации през годините могат да бъдат видяни тук: https://www.ibo-info.org/en/info/results-reports.html

 

Международни олимпиади по природни науки за 2024 година:

11 – 22 юли 2024 г.  - Казахстан, Астана – Международна олимпиада по биология

България спечели 1 златен, при това с девети резултат в света, 1 сребърен и 1 бронзов медал 

11 – 22 юли 2024 г.  - Великобритания, Бат – Международна олимпиада по математика

България спечели  3 сребърни и 2 бронзови медала 

21 юли – 27 юли 2024 г. - Иран, Isfahan – Международна олимпиада по физика

България спечели 1 сребърен и 4 бронзови медала

21 – 30 юли 2024 г. - Саудитска арабия, Риад – Международна олимпиада по химия

България спечели  1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов 

23 – 31 юли 2024 г.  - Бразилия, Бразилия – Международна олимпиада по лингвистика

9 – 15 август 2024 г. – България, Бургас – първа Международна олимпиада по изкуствен интелект

17 – 27 август 2024 г.  - Бразилия, Рио де Жанейро -  Международна олимпиада по астрономия и астрофизика

1 – 8 септември 2024 г.  - Египет, Александрия – Международна олимпиада по информатика